Obama zabranjuje jurišno oružje!

Američki predsjednik Barack Obama predložit će u srijedu zabranu jurišnog oružja i bolje provjere kupaca oružja u paketu mjera čija je svrha suzbiti nasilje vatrenim oružjem nakon ubojstva 20-ero djece i šestero odraslih u školi u Connecticutu prije mjesec dana.

Predsjednikova objava prijedloga dolazi dan nakon što je parlament američke savezne države New Yorka usvojio jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u SAD-u, što je prva zakonodavna akcija poduzeta nakon tragičnog pokolja u osnovnoj školi u susjednom Connecticutu. Zakon su prihvatili i donji dom parlamenta u kojem većinu imaju demokrati i gornji dom u kojem su većina republikanci. Zakon je odmah po izglasavanju potpisao guverner Andrew Coumo.

Obama i potpredsjednik Joe Biden, koji je vodio radnu skupinu koja je sastavila preporuke o tom pitanju, predstavit će paket mjera u Bijeloj kući u nazočnosti djece iz cijele zemlje koja su mu poslala pisma o oružanom nasilju i sigurnosti u školama nakon tragedije u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu u Connecticutu.

Obama je rekao da je dan pokolja u školi u Newtownu bio njegov najgori dan otkako je postao predsjednikom SAD-a.

‘Predsjednik je jasno rekao da namjerava zauzeti sveobuhvatni pristup’ kako bi se riješilo pitanje sigurnosti pojačanom kontrolom oružja, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...