Pusić: Posjet Beogradu bio je dobar i racionalan korak

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izrazila je zadovoljstvo jučerašnjim posjetom premijera Zorana Milanovića Beogradu i susretom sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem…

“Dobar, racionalan i koristan korak i pomak u odnosima i zapravo preuzimanje odgovornosti za funkcioniranje regije”, istaknula je Pusić.

Pusić će se uskoro sastati i sa svojim kolegom Ivanom Mrkićem s kojim će razgovarati oko prekograničnih tema.

“Svakako što se razine ministara vanjskih poslova tiče, ministar Mrkić i ja smo se dogovorili da se negdje u veljači čujemo u vezi s prekograničnim projektima i oko toga koji bi bili mogući kandidati za europske fondove, pa ćemo vidjeti gdje ćemo se naći oko toga, ali svakako ćemo o tome razgovarati negdje u veljači”, poručila je ministrica.

Ministrica vanjskih i europskih poslova osvrnula se i na odnos Slovenije prema Hrvatskoj, a u tom smislu smatra da ne bi trebalo biti nikakvih problema te da će Hrvatska 1. srpnja postati članica Europske unije. S tim u vezi očekuje da zadnje monitoring izvješće bude pozitivno. “Ono što nas brine jest činjenica da u Sloveniji nije počela ratifikacija”, naglasila je ipak Pusić.

“Do kraja mjeseca će se naći naši stručnjaci i nadam se da ćemo se pomaknuti na tom putu da te dvije teme razdvojimo. Hrvatska i dalje stoji iza svoje riječi da je apsolutno spremna i voljna sudjelovati u traženju zajedničkog kompromisnog rješenja što se Ljubljanske banke tiče, a nadamo se da ćemo to uspjeti razdvojiti od pitanja ratifikacije. Danas očekujemo da završi francuska ratifikacija. Time dobivamo 21 zemlju od 27 zemalja članica koje i formalno smatraju da je Hrvatska u potpunosti spremna i sposobna funkcionirati kao članica Europske unije”, istaknula je Pusić.

Pusić je rekla i kako nije istina da je Njemačka već stavila veto od dvije godine na zapošljavanje hrvatskih građana, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

“O tome će tek odlučiti kao i ostale zemlje”, ustvrdila je Pusić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...