Rusi u čudu: Milanović odbio primiti direktora moćnog Gazproma

Čelni čovjek ruskog plinskog monopolista Gazproma i jedan od najmoćnijih ljudi u svjetskom energetskom biznisu Aleksej Miller jučer je posjetio Zagreb, gdje je potpisan akcijski plan o zajedničkom ulaganju Gazproma i hrvatskog Plinacra u gradnju odvojka velikog plinovoda Južni tok. Ipak, umjesto po potpisivanju 60 milijuna eura vrijednog ugovora, posjet ruskog izaslanstva ostat će upamćen po neobjašnjivoj odluci hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji se odbio sastati s Millerom. Doduše, Gazpromova šefa primio je predsjednik Republike Ivo Josipović, ali na susretu s predstavnicima Vlade hrvatsko izaslanstvo predvodila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

 

Kasno se najavio?

Kako se neslužbeno doznaje, u ruskoj delegaciji bili su neugodno iznenađeni time pa je inače vrlo konstruktivan dvodnevni susret hrvatskih državnih dužnosnika i čelnika najveće svjetske kompanije za proizvodnju plina i najveće ruske kompanije uopće završio u pomalo čudnom tonu.

Iako u Vladi službeno nisu priopćili zbog čega premijer nije prisustvovao sastanku s Gazpromom, mediji su obavili neslužbene informacije prema kojima je Milanović odbio doći na sastanak jer se “Miller nije dovoljno rano najavio”. Doduše, moguće je i da je Milanović smatrao kako Miller u protokolarnom smislu nije adekvatan sugovornik. No, ako je to slučaj, riječ je o krivoj procjeni.

Iako formalno nije politički dužnosnik, Aleksej Miller politički spada među najmoćnije Ruse. Već puno desetljeće on je jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kao šef Gazproma – koji je u državnom vlasništvu – posve sigurno ne bi došao u službeni posjet Hrvatskoj da za to nije imao podršku službene ruske politike. Utoliko, Miller je jučer u Zagrebu boravio i kao neslužbeni Putinov izaslanik, no na kraju nije imao priliku razgovarati s premijerom. Zašto su Rusi bili iznenađeni tom činjenicom, poprilično je jasno.

 

Primaju ga kraljevi, emiri…

Tijekom proteklih pet godina Miller je posjetio dvadesetak država središnje i istočne Europe te Bliskog istoka. Sastao se s premijerima Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine, Češke Republike, Slovačke, Moldavije, Grčke, Izraela, jordanskim kraljem, katarskim emirom i predsjednicima vjerojatno svih bivših sovjetskih srednjeazijskih država. U Hrvatskoj tu priliku nije imao.

 

Potpisan ugovor o ogranku Južnog toka vrijedan 60 milijuna eura

Gazprom i Plinacro jučer su i formalizirali zajednički plan za gradnju plinovodnog spoja Hrvatske i Srbije. Ustvari, radi se o hrvatskom ogranku Južnog toka, velikog ruskog regionalnog plinovoda koji prolazi kroz Srbiju. Projekt je vrijedan 60 milijuna eura, od čega će pola novca dati Rusi, a pola hrvatska kompanija. Ipak, u Plinacru naglašavaju kako je dogovor da Gazprom unaprijed unajmi kapacitete plinovoda, pa će investicija u gradnju biti isplativa, a uloženi novac povraćen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...