Inflacija u Hrvatskoj dosegla 5,2 posto!

Inflacija je u dosegnula stopu od 5,2 posto. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju su više za 5,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U odnosu na prosinac 2012. cijene su više u prosjeku za 0,1 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 3,8 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje najviše su porasle cijene komunikacija, koje su u prosjeku više za 1,8 posto, cijene prehrane i bezalkoholnih pića (više za 1,5 posto), cijene zdravstva (1,1 posto), cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (0,7 posto), cijene ostalih dobara i usluga (0,3 posto) te cijene alkoholnih pića i duhana i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,1 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena ublažile su cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 9,8 posto što je rezultat sezonskih sniženja odjeće i obuće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...