Za novu mandatarku izabrana Alenka Bratušek

Vlada Janeza Janše pala je večeras nakon što joj je Državni zbor izglasao nepovjerenje, a mandat za sastavljanje nove vlade prvi put u slovenskoj povijesti dobila je žena – šefica Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek.

Za takav je ishod nakon 12 sati rasprave glasalo 55 zastupnika, protiv ih je bilo 33. Odmah po proglašenju rezultata tajnog glasanja Janša i njegovi ministri razriješeni su dužnosti, a Bratušek je prisegnula kao mandatarka.

– Bit će teško. Ali imam puno povjerenje u naše ljude, koji znaju stati zajedno kada je to potrebno. Moja ruka bit će otvorena za suradnju – rekla je Bratušek.

Opozicija je tako skratila muke Janšinoj vladi koja je jednog po jednog gubila koalicijske partnere i potporu u parlamentu nakon što je početkom siječnja Komisija za sprečavanje korupcije zaključila da premijer ne može objasniti podrijetlo dijela svoje imovine. Vladu u kojoj su dominirale desne stranke sada bi trebala zamijeniti ona u kojoj će većinu imati ljevica. Pitanje je ipak hoće li se to i dogoditi jer riječ je o strankama koje su koaliciju dogovorile i prije nešto više od godinu dana, kada je na izborima pobijedila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Ta je stranka tada parafirala koalicijski sporazum sa Socijalnim demokratima, Građanskom listom i Desusom, no potonje dvije su se potom ipak priklonile Janši. Janković je u međuvremenu ispao iz igre za premijera, također zbog nalaza Komisije, a ovaj put će vladu pokušati sastaviti njegova nasljednica.

Nova bi vlada trebala biti privremena i “projektna”. Nakon godinu dana ponovno bi tražila povjerenje u parlamentu ili išla na nove izbore. Bavila bi se s pet do sedam projekata i imala bi tri cilja: normalizaciju, dijalog i struku, rekla je danas Bratušek te naglasila da će joj prioritet biti dovesti Sloveniju mirno do prijevremenih izbora.

– Moj drugi prioritet bit će rad na zajedničkom dobru. Tko misli tražiti neki prestiž, u ovom projektu nema što tražiti. Kandidiram zato da nam u međuvremenu ne bude loše. Nećemo imati puni mandat, ali trebamo puno povjerenje – rekla je Bratušek.

Danas se dotaknula i Hrvatske.

– Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je ne samo pitanje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom nego predstavlja slovenski strateški interes – rekla je.

Osvrnula se i na poruke Janšine stranke koja je preko službenog Twittera poručila da će “trajanje Bratušek kao predsjednice vlade biti srazmjerno dužini njezine suknje” – aludirajući na njezinu sklonost da nosi suknje visoko iznad koljena.

– Voljela bih da nas žene ne prosuđujete po dužini naših suknji, nego po značaju naših odluka – odgovorila je na provokaciju Bratušek.

Janša je nakon objave rezultata brzo napustio sabornicu, a na pitanje novinara je li razočaran, uz osmjeh je odgovorio: – Veoma.

Ekonomski analitičar ljubljanskog Dnevnika Primož Cirman za Jutarnji kaže da oni koji previše očekuju od nove vlade mogu računati na “otrežnjenje” jer Janša ostavlja zemlju u teškoj situaciji.

– Janša je izabrao rješenja koja su bila na liniji s njemačkom politikom štednje. Najveća greška mu je bila što nije znao ljudima dati nadu da bi ih motivirao da se na godinu, dvije odreknu nekih stvari i da oni i sami vjeruju da će živjeti bolje. Kad neki političar traži od ljudi odricanja, on sam mora biti bez mrlje, a Janez Janša to nije – ocijenio je Janšinu vladavinu Cirman.

Dodao je da je zemlja izgubila godinu dana, a pritom nije bliže ekonomskom oporavku.

– Puno kompanija u međuvremenu je propalo, stopa nezaposlenosti vrlo je visoka. Čak i cilj da javnofinancijski deficit ove godine bude 3,1 posto, prema procjeni Europske komisije bit će 5,1 posto – zaključio je Cirman.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...