Glazbeno scensko djelo “Plač Blažene Dive Marije” u Preku

Glazbeno scensko djelo „Plač Blažene Dive Marije“ autora  fra Šimuna Klimantovića nastalo oko  1500 godine u samostanu na Školjiću-Galevcu pored Preka,  u nedjelju je izvedeno u crkvi sv. Eufemije u Sutomišćici. Srednjevjekovni tekst  fra Šimuna Klimantovića iz Lukorana  od kojih se jedan original i danas čuva u muzeju u Londonu, a jedan u Moskvi, uglazbio je prof. Ivo Nižić a na scenu ga je postavila glumica Milena Dundov.  Majstor scene i svijetla je Josip Batistić.

Impresivna glazba Muke Isusa Krista u vrijeme osude na smrt i odlična izvedba dvaju zborova, glazbeni recitali solista, dua i terceta,  oduševili su prepuno gledalište. Solisti Jelena Rušev Mogilevskij nastupila je kao Blažena Diva Marija, Elzabeta Lucin kao Magdalena, Ivan Siniša Marinić kao Ivan, Pilata je glumio  Marko Frankić Brkljačić, a Josipa iz Arimateje otpjevao je Davor Stipanov.

U duetu i tercetu pjevali su Marija Buturić, Danijela škunca Sorić i Mateo Marnika uz dva zbora sv. Cecilije župe Preko i Mješoviti   pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra pod ravnanjem maestra Iva Nižića. S ovom predstavom  izvođači će nastupiti na međunarodnoj manifestaciji Pasije  „Pasionska baština“ 20. 03. u samostanu franjevaca trećeredaca Sv. Franjo na Ksaveru u Zagrebu. Nakon izvedbe izvođačim se zahvalio domaćin  župnik župe Sutomišćica Antun Pečar župnik Sutomišćice-Poljane.

Župna crkva Sv. Eufemije spominje se 1349. godine, sagrađena je 1679., posvećena 1693., o čemu svjedoči natpis nad ulaznim vratima. Nadalje, stoji u povijesnim izvorima, proširena je u obliku lat. križa 1888. Nadbiskup Petar Maupas ponovno ju je posvetio 25. svibnja 1889.

Obnova je završena 1963. godine. Crkva je jednobrodna građevina sa sakristijom i pet mramornih oltara: glavni oltar sa svetohraništem i slikom Bogorodice, sv. Eufemije s drvenim kipom, sv. Nikole, biskupa s palom, sv. Mihovila, arkanđela, s palom i sv. Jerolima s palom. U crkvi se još nalaze kipovi Presvetog Srca Isusova i Srca Marijina. Kameni zvonik sagrađen je 1864. godine s tri zvona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...