Je li došlo vrijeme za gej brak u SAD-u?

Američki Vrhovni sud imao je dvodnevnu pretresnu raspravu oko slučajeva koji se tiču bračne ravnopravnosti istospolnih parova, tijekom koje se pokazalo da suci možda i nisu još spremni ozakoniti gej brakove na federalnom nivou.

Pred devet sudaca američkog Vrhovnog suda ovoga je tjedna započeo važan proces odlučivanja o tome hoće li pristati – odlučivati o sudbini gej braka za istospolne američke parove. Dvije tužbe su se kroz sudski sustav probile do najvišeg pravosudnog tijela u Americi, jedna koja se tiče tzv. Proposition 8 u saveznoj državi California, dok se druga usmjerava na osporavanja DOMA (Defense of Marriage Act), zakona koji na federalnom nivou onemogućava bračnu ravnopravnost gej i lezbijskim parovima.

DOMA je inače izglasana 1996. od strane republikanske većine u Kongresu, ali je kao zakon ovjerena i potpisom tadašnjeg predsjednika Billa Clintona, zbog čega se on u međuvremenu javno pokajao. Ministarstvo pravosuđa koje vodi Obamin čovjek Eric Holder nalazi se u situaciji da DOMA-u više ne provodi u određenim slučajevima, dok je s druge strane po pravilima obavezno braniti američke zakone. Zbog toga bi u interesu predsjednika Baracka Obame bilo kada bi se DOMA-u srušilo na Vrhovnom sudu.

Ipak, od pretresa do glavne rasprave put nije uvijek jednostavan, što se vidjelo i po izjavama i puitanjima koje su u utorak i srijedu suci postavljali odvjetrnicima za obje strane. Sudac Anthony Kennedy, kojega se smatra odlučujućim glasom, zapitao se je li pravi trenutak da Vrhovni sud preuzme ove slučajeve, a slično je komentirala i sutkinja Sonia Sotomayor: ‘Ako se društvu treba ostaviti malo vremena da eksperimentira i samo odluči svoj pravac, zašto sada sve prelomiti?’

Od konzervativnijih sudaca su se mogla čuti i pomalo bizarna pitanja, odnosno konstatacije, poput one Samuela Alita (kojega je na Vrhovni sud imenovao George W. Bush), o tome da je ‘gej brak mlađi koncept od mobitela i interneta’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...