Nema zapreka za dovršetak procesa ulaska Hrvatske u EU

Nema zapreka za dovršetak procesa ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, ocijenila je večeras u emisiji Spektar Hrvatske televizije ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ne vidim nekakav problem koji bi se mogao pojaviti što se tiče ratifikacije i cijelog završetka procesa i ulaska Hrvatske 1. srpnja u punopravno članstvo EU-a, rekla je ministrica Pusić. Što se više približavamo statusu punopravne članice to imamo i neku vrstu međunarodne percepcije kao zemlja koja je stabilna i koja ide prema još većoj stabilnosti, dodala je.

Odbacila je tvrdnje da je Memorandumom o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, a slovenska vlada odmah u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, hrvatski ulazak u EU plaćen milijunima eura.

Apsolutno je pronađeno rješenje koje omogućava da se s jedne strane dogovorno riješi pitanje Ljubljanske banke i s druge strane da se odvoji to pitanje od pitanja ratifikacije našeg pristupnog ugovora u Sloveniji. Duboko vjerujem a imam i dovoljno iskustva u tome da nijedno rješenje u kojem je netko na bilo koji način prevaren nema izgleda da izdrži na dugi rok, naglasila je ministrica Pusić.

Na pitanje o tome koji je kompromis napravila slovenska strana ministrica je rekla da su sudski procesi protiv Ljubljanske banke koji traju u Hrvatskoj stavljeni u mirovanje. Slovenija je tražila da se ti procesi potpuno obustave.

Govoreći o pitanju izbora za Europski parlament Pusić je rekla da je neinformiranost građana o ulozi tog tijela univerzalni europski problem osobito nakon što je Lisabonskim ugovorom pojačana uloga tog parlamenta i nacionalnih parlamenata.

Važno je da ljudi izađu i glasuju na europskim izborima, da izaberu ljude koji imaju političkog iskustva, znaju i mogu predstavljati hrvatske interese, jer oni neće predstavljati niti Hrvatski sabor niti Vladu. Oni su izabrani izravno i predstavljaju europske interese, naglasila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...