Realizirala se najcrnja prognoza: U SAD-u oštri rezovi koji će dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo

Sedamnaest mjeseci nakon što je američki predsjednik Barack Obama potpisao, kako ga američki mediji nazivaju, “katastrofični zakon o proračunu koji nikada nije trebao zaživjeti”, najcrnja prognoza se obistinila.

Zakon vuče korijenje iz krize 2011. godine kada se američki političari i zastupnici nisu uspjeli dogovoriti oko plaćanja i smanjenja državnog duga te su doveli najveću svjetsku ekonomiju na rub bankrota. Republikanci i demokrati tada su se uspjeli dogovoriti jedino da će odgoditi dugoročno rješavanje problema. Zadali su si rok do kojega su trebali postići dogovor te se složili da, ako se dogovor ne postigne, nastupaju oštre mjere štednje, u praksi nepovoljne za rast i razvoj američkoga, a posljedično i globalnoga gospodarstva.

Nakon višemjesečnog natezanja i prepucavanja taštinama republikanci i demokrati nisu uspjeli postići dogovor oko proračuna pa je na snagu stupila takozvana sekvestracija, odnosno niz mjera kojima će se američki proračun srezati za čak 85 milijardi dolara u razdoblju od početka ožujka do 1. listopada.

 

“Rezovi su duboko destruktivni za nacionalnu sigurnost, domaće investicije i osnovne Vladine funkcije”

U petak kasno navečer po lokalnom vremenu Obama je i službeno potvrdio da se uvode rezovi koji su detaljno predstavljeni u dokumentu od 70 stranica. Obamin savjetnik za proračun Jeffrey D. Zients nazvao ih je “duboko destruktivnima za nacionalnu sigurnost, domaće investicije i osnovne Vladine funkcije”, prenosi New York Times.

“U vrijeme kada poslovi ponovno uzimaju zamah, zapošljavaju i dovode poslove u Ameriku, ne bismo smjeli donositi glupe i proizvoljne rezove u stvarima o kojima poslovi ovise. U vrijeme kada puno Amerikanaca još traži posao, to je neoprostivo”, istaknuo je Obama te priznao da paket oštrih rezova “nije pametan potez”.

“Neće svi u prvi mah osjetiti velike posljedice, ali one će biti stvarne. Početkom tjedna mnogim obiteljima srednje klase značajno će se promijeniti život”, dodao je.

 

Gubitak do 750.000 radnih mjesta!

Polovica rezova odnosi se na Pentagon, a američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je kako će ovim smanjenjem njihove misije postati rizične.

Obama je za neuspjeh, opasnost od smanjenja američkog rasta i gubitka 750.000 radnih mjesta prozvao republikance optuživši ih da su nanijeli “nepotrebnu i neoprostivu štetu američkom gospodarstvu jer se nisu dovoljno potrudili da postignu dogovor oko proračuna”.

Razgovori su “zapeli” nakon što su republikanci odbili Obamine zahtjeve za popunjavanje poreznih rupa većim porezima za bogatije građane i preispitivanjem poreznog zakona. Rezovi su, prema pisanju američkih medija, samo prvi u nizu pokazatelja proračunske krize s kojom će se suočiti Kongres i Bijela kuća, a MMF je odmah upozorio da bi ovakav nepovoljan rasplet situacije u SAD-u mogao dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...