SAD sjevernokorejske prijetnje uzima ozbiljno

Bijela kuća priopćila je da posljednje sjevernokorejske prijetnje oružjem uzima ozbiljno, no upozorila je i da Pjongjang ima dugu povijest ratoborne retorike.

Posljednji val ljutite sjevernokorejske retorike uključuje i izjavu da ulazi u “ratno stanje” s Južnom Korejom dan nakon što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izdao zapovijed da se rakete stave u stanje pripravnosti za napad na baze SAD-a u Južnoj Koreji.

Dobili smo izvješća o novoj, nekonstruktivnoj izjavi iz Sjeverne Koreje. Te prijetnje uzimamo ozbiljno i ostajemo u bliskom kontaktu s našim južnokorejskim saveznicima, rekla je Caitlin Hayden, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnosti Bijele kuće.

No napomenuli bismo da Sjeverna Koreja ima dugu povijest ratoborne retorike i prijetnji te da današnja objava slijedi taj poznati obrazac, dodala je Hayden.

SAD je ovoga tjedna na zajedničku vojnu vježbu u Južnoj Koreji poslao dva “nevidljiva” bombardera koji mogu nositi nuklearno oružje. Pentagon također pojačava kapacitete proturaketne obrane SAD-a na zapadnoj obali.

Ostajemo potpuno pripremljeni i sposobni štititi i braniti Sjedinjene Države, rekla je Hayden.

Moskva je pozvala na suzdržanost na Korejskom poluotoku nakon što je Sjeverna Koreja u eskalaciji ratoborne retorike protiv Seula i Sjedinjenih Država rekla da ulazi u “ratno stanje” s Južnom Korejom.

Nadamo se da će sve strane iskazati maksimum odgovornosti i suzdržanosti te da nitko neće prijeći točku nakon koje nema povratka, izjavio je agenciji Interfax dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Grigorij Longvinov.

Očekujemo da svatko shvaća da ponovno izbijanje rata na polutoku nije prihvatljivo, rekao je Lojngvinov. Na pitanje novinara ima li i Pjongjang isto stajalište, Longvinov je odgovorio: “Naravno. U kontaktu smo sa sjevernokorejskom stranom. Barem za sada vidimo da su izjave Washingtona prilično suzdržane. Stajalište američke strane donekle umiruje.

Dodajmo i da je Sjeverna Koreja zaprijetila da će zatvoriti industrijsku zonu koju vodi zajedno s Južnom Korejom jer uvredljivima smatra komentare da taj kompleks radi samo zato da se skupi novac za siromašni korejski sjever.

Ako marionetska skupina izdajica spominjanjem činjenice da industrijska zona Kaesong radi nastavi vrijeđati naš ponos, mi ćemo je bez milosti zatvoriti, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA riječi predstavnika tvrtke koja vodi taj kompleks smješten nekoliko kilometara sjeverno od granice među dvjema Korejama.

Prijetnja zatvaranjem mogla bi znatno pogoršati napetost jer bi prestao raditi simbolički zajednički projekt. Osim toga stotine južnokorejskih radnika iz 123 poduzeća koja ondje imaju tvornicu mogle bi ostati u Sjevernoj Koreji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...