Slovenske banke pred restrukturiranjem

U Novu kreditnu banku Maribor, drugu najveću slovensku banku koja je u vlasništvu države, mogla bi preuzimanjem pet posto njenih dionica ući Europska banka za obnovu i razvoj objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na neslužbene informacije. Istu večer i Nova Ljubljanska banka najavila je plan restrukturiranja koji će predložiti Europskoj komisiji.

U banci koja je lani zabilježila više od 200 milijuna eura gubitka zbog rezervacija i otpisa za loše kredite zbog čega treba dodatni kapital tu neslužbenu informaciju nisu željeli komentirati. Uprava NKBM-a navela je da zanimanje EBRD-a za ulazak u tu banku ne mogu potvrditi niti opovrgnuti, te da će dokapitalizacija banke biti provedena do kraja lipnja ove godine. U banci tvrde da pregovaraju s više potencijalnih investitora, o čemu će više biti poznato sljedećih dana.

Kreditna agencija Moody’s u utorak je NKBM-u snizila dugoročnu kreditnu ocjenu s B3 na Caa2, s negativnim izgledom, navodeći kao razlog teškoće te banke s lošim kreditima, te gubitkom u poslovanju koji se očekuje i ove godine.

Nagovještaj ulaska EBRD-a u vlasničku strukturu NKBM-a mogao bi biti signal slovenske vlade da će druga najveća banka biti privatizirana, odnosno prodana.

EBRD je 2002. kupio pet posto Nove Ljubljanske banke (NLB), najveće slovenske banke u državnom vlasništvu, u vrijeme kad je 34 posto dionica NLB-a kupila belgijska bankarsko-osiguravateljska skupina KBC. EBRD je kasnije izašla iz vlasništva NLB-a. Isto je potkraj prošle godine napravila i KBC jer nije uspjela doći do većinskog udjela u banci. Zato je svoje dionice prodala, pa su sada država i njeni fondovi vlasnici više od devedeset posto NLB-a.

Nova Ljubljanska banka (NLB) priprema plan svog restrukturiranja koji će predložiti Europskoj komisiji, a njime, među ostalim, predviđa podjelu svog investicijskog portfelja na strateški i nestrateški dio, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

Nestrateški dio portfelja čija se neto vrijednost procjenjuje na 2,2 milijarde eura NLB bi prodao u roku pet godina. Tim dijelom portfelja u međuvremenu bi upravljalo odjel za nestrateške investicije, jedna vrsta interne ‘slabe banke’, s ciljem da se do konačne prodaje optimizira njegova vrijednost.

Strateški dio imovine NLB-a čija se vrijednost procjenjuje na 6,5 milijardi eura bio bi temelj budućeg razvoja banke, te uz potrebnu reorganizaciju poslovnih procesa osnova za njezin dugoročni održivi rast, naveli su u NLB-u.

Nestrateški dio portfelja koji bi se prebacio na internu ‘slabu banku’ sadržava kredite i vlasničke udjele poput onih u Mercatoru i Pivovarni Laško (PL), dok bi se najriskantniji loši krediti banke po prijedlogu NLB-a prebacili na tzv. slabu banku kojom će upravljati država na osnovi već prihvaćenog zakona.

Što se tiče plana restrukturiranja banke koji Slovenija mora pripremiti za Europsku komisiju, u NLB-u navode da pregovori još traju i da ih u ime Slovenije vodi ministarstvo financija.

U najvećoj slovenskoj banci ističu da je njezina uprava zaustavila trend smanjivanja depozita koji je bio primjetan od rujna prošle godine. Dodaju da u ovoj fazi još ne mogu ocijeniti hoće li se ciparska kriza psihološki odraziti na štediše u Sloveniji, ali da su oscilacije u podizanjima depozita za sada u okviru uobičajenih mjesečnih oscilacija, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...