Slovenski carinici zbog Hrvatske postaju financijski policajci

Zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja na granici sa Slovenijom ukida se carinska kontrola. Zbog toga slovenski carinici više neće raditi taj posao, nego će biti premješteni na druga radna mjesta, pa i na poslove financijske policije koja se tek osniva. Njezini će djelatnici raditi na terenu i imati posebne ovlasti za progon najtežih slučajeva utaje poreza.

Vlada premijera na odlasku Janeza Janše uputila je u parlamentarnu proceduru zakon kojim se carinska i porezna uprava ujedinjuju u financijsku upravu s oko 4000 zaposlenih. Među ostalim, predviđa i ustrojavanje tzv. financijske policije koja će istraživati utaje poreza. Dvije uprave ujedinjuju se u sastavu Ministarstva financija radi smanjenja troškova i racionalizacije rada, što je povezano s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, rekao je na konferenciji za novinare državni tajnik u Ministarstvu financija Andrej Šircelj.

Osnivanje financijske policije načelno podupire i nova vlada, koja je već najavila jačanje mjera protiv sive ekonomije, gospodarskog kriminala te utaje poreza.

 
carinacarinicislovenija