Turisti će učiti o dagnjama i loviti tune

Ministarstvo kulture financira obnovu stare zgrade zadruge u Novigradu, nekadašnjeg ribarskog magazina, u koju će se useliti Muzej ribarstva i pomorstva. Muzej će imati eksponate u stalnom postavu, koji čine zbirka fosila riba, rakova i školjaka, malakološka zbirka, te izlošci na temu ribarstva, pomorstva i gastronomije, no imat će i posebnosti koje se ne mogu naći u sličnim muzejima na obali.

Jedna od inovacija je prostorija u muzeju nazvana “prostor kušaonice tradicionalnih jela od tunjevine i daganja”, što je ujedno i prostor gastronomske radionice. Dvije lokacije bit će odvojene od muzeja i značit će izvanrednu turističku ponudu: edukativno uzgajalište daganja i pošta za izlov tuna.

 

Zanimljiva baština

− Novigrad je od davnina poznat i po dagnjama i po tunama. Još su vidljivi tragovi uzgajališta daganja, pergulari, na metalnim cijevima i na bovama, iz vremena nakon Drugog svjetskog rata. Dagnje su se iz Novigrada izvozile još u 19. stoljeću, poznato je da su se izvozile u Beč i da je među njima bilo i bisernica − kaže Plamenko Anzulović, jedan od inicijatora osnivanja Muzeja ribarstva i pomorstva u Novigradu.

Bogata baština iznimno je zanimljiva turistima, koji bi na edukativno uzgajalište daganja dolazili u barkama s obnovljenog drvenog mulića na novigradskoj rivi, dok bi se izlov tuna obavljao na unaprijed dogovoren datum, s obzirom na potrebe organizacije izlova.

Pošta za izlov tuna, trata Ljubović, dio je muzeja gdje bi se organizirala demonstracija izlova tuna na isti način kako su to mještani prakticirali dva stoljeća.

 

Edukativne rute

U Novigradu su još vidljivi tragovi pošta za izlov tuna i cijeli je kraj živio od njih, no gotovo 50 godina u mjestu nije bilo značajnijeg izlova tuna.

S obzirom na način prezentacije uzgajališta daganja i izlova tuna, Muzej predviđa formiranje dvije edukativne rute: “Uzgoj i branje dagnji s pergulara”, u koju spada i gastronomija u muzejskoj kušaonici, te ruta “Lov tuna na trati Ljubović”, također s gastronomskom ponudom.

Turistički djelatnici, s obzirom na koncept muzeja, vide brojne mogućnosti za turističku ponudu, pa se već govori o “Festivalu daganja novigradskog mora”, a u muzejskoj suvenirnici trebali bi se naći neobični primjerci vezani uz biologiju mora i priobalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...