U Zadru promovirana slavonska i baranjska vina

Udruga Graševina Croatica, koja okuplja 12 proizvođača vina i dvije udruge s 20-ak kutjevačkih i erdutskih vinara, u sklopu svoje turneje po Hrvatskoj organizirala je degustaciju vina u hotelu Kolovare. Naglasak je bio na graševini i mladim bijelim vinima koja još nisu plasirana na tržište. Ova sorta, inače, čini 29 posto ukupnog hrvatskog vinogradarstva.

– Danas predstavljamo vina 15 naših članova. Cilj nam je ponuditi ljubiteljima vina, trgovcima, vinarima, ugostiteljima i svima ostalima uvid u berbu 2012. Prezentiramo i crna vina koja još nisu na tržištu, berba 2011. i starija. Jučer smo bili u hotelu Milenij u Istri, sutra smo u Šibeniku, u petak u Splitu, a u subotu u Dubrovniku, rekao je predsjednik Udruge Vlado Krauthaker.

Istaknuo je kako Udruga Graševina Croatica godišnje proizvode više od 11 milijuna litara vina. Kaže kako članovi Udruge zasad zajednički predstavljaju svoja vina na različitim sajmovima i promocijama no još uvijek nisu organizirani kao zadruga čime mi bili konkurentniji na tržištu Europske unije.

Krauthaker je ujedno vlasnik istoimene vinarije. Višestruko je nagrađivan je na prestižnom londonskom Wine Fair-u. Podjednako je ponosan na zlatne medalje dobivene u Bordeauxu i Burgundiji.

Uz iznimnu graševinu, njeguje i vrhunska vina drugih sorti: sauvignon, chardonney, pinot sivi, zelenac, merlot i pinot crni, koja su, kako kaže, sva zapažena na ocjenjivanjima vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističe uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Koristeći klimatske posebnosti i prikladne sorte graševina, u podrumarstvu Krauthaker nisu rijetka ni predikatna vina kasnih i izbornih berbi, kao i ona izbora posušenih bobica.Graševina Adria Tour

Prilikom degustacije, oduševila su nas vina Iločkih podruma, osobito vrhunski traminac suhi, a za one koje naginju svježem vinu elegantnog voćnog okusa bez dileme preporučujemo ljetno ružičasto vino mirisa jagode – Dika rose. Napravljeno od sorte Frankovka, nastalo muljanjem grožđa kao za crno vino i kratkom hladnom maceracijom, ovo vino odlikuje voćnost i svježina bijelih vina te jačina crnih. Ugodno je izbalansirane kiseline, što je trenutni must have u svijetu vinarstva.

Zaintrigirala nas je i zimska berba Misnih vina Đakovačke nadbiskupije, koju je žiri londonskog sajma ubrojio među pet najboljih na svijetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...