Zbog nerealnih biračkih popisa na Viru, koalicija “Vir bez podijela” uputila dopis ministru Bauku

Nakon što su se prije nekoliko dana obratili ministrima Bauku i Ostojiću pismom vezanom uz problematiku nerealnih biračkih popisa na otoku Viru, danas su to učinili ponovno.

Podsjetimo, u prvom dopisu  je navedena statistička pogreška u vezi broja stanovnika i birača, ukazujući kako na popisu stanovništva ima oko 3100 stanovnika dok je birača oko 4900 dakle, ima gotovo 2000 birača više nego samih stanovnika. Kako navode iz Koalicije, situacija je zabrinjavajuća i ozbiljno ugrožava regularnost lokalnih izbora koji slijede.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Prije nekoliko dana obratili smo Vam se s dopisom u nadi da ćete nam pomoći u rješavanju ovog problema međutim, navedeni su krivi statistički podaci i ovom prilikom se ispričavamo zbog toga. Realno stanje na Viru je puno gore nego je bilo navedeno. Dakle,prema zadnjem popisu stanovništva na Viru ima oko 3100 stanovnika dok je broj samih birača oko 4900 što znači da ima gotovo 2000 birača više nego samih stanovnika. Samoinicijativnom terenskom provjerom uvrđeno je kako na mnogim adresama zaista ne živi nitko međutim, uredno su prijavljeni i nalaze se na popisu birača. Napominjemo kako nisu problem vikendaši koji povremeno borave na Viru već fiktivni birači koji nemaju nikakve veze s Virom, a prijavljeni su na određenim adresama. U pojedinim primjerima ima i po nekoliko desetaka osoba prijavljenih na jednoj adresi.

Sve to dovodi do zaključka kako se radi o pokušaju manipuliranja i makinacija na izborima od strane aktualne lokalne vlasti na Viru. Ono što posebno budi sumnju u takav čin je primjer sa posljednjih lokalnih izbora kad je na glasanje u Vir organiziranim prijevozom došlo nekoliko autobusa stranih državljana, točnije Mađara, kojih uopće nema na popisu birača. Iskrcali su se u susjednom mjestu i s ceduljicama u rukama i uputstvima što zaokružiti, uputili na glasanje u Vir. Navodno, glasanje im je omogućeno potvrdama izdanim nekoliko dana prije izbora.

Ono što posebno želimo naglasiti je kako imamo saznanja da po nalogu načelnika općine Vir Kristijana Kapovića, lokalni kontakt policajac Ive Begonja zajedno s komunalnim redarima ide po terenu i vrši selektivno brisanje birača za koje se smatra kako nisu lojalni načelniku Kapoviću. Pokušaj prevare na predstojećim izborima je evidentan i zato Vas još jednom pozivamo da se zauzmete za ovaj slučaj i da sve nadležne institucije i službe hitno izađu na teren kako bi se stvorio realan birački popis koji bi omogućio zaista poštene demokratske izbore.

S poštovanjem

Koalicija Vir bez podjela

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...