Gorući problemi: Premale mirovine i nedostatak mjesta u umirovljeničkim domovima

S ciljem zastupanja umirovljeničkih prava, pokretanjem reforme mirovinskog sustava te povećanja mirovina, danas je u Zadru osnovana organizacija Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Javnosti su se, uz Vedrana Uraniju, povjerenika SSSH, obratili Jasna Petrović, predsjednica SUH-a, potpredsjednica Biserka Budigam te predsjednik zadarske organizacije Mihael Hršćanec.

– Želimo da se uvedu socijalne mirovine i da umirovljenici imaju pogodnosti kod smještaja u domove, kao i beneficije kod plaćanja računa. Umirovljenici ne traže milostinju, oni traže ono što su zaradili – kazao je međuostalim Uranija.

Potpredsjednica SUH-a Petrović dotaknula se, pak, usporedbe Hrvatske s Bugarskom i Ciprom, koje slove kao zemlje s najsiromašnijim umirovljenicima, stavljajući pritom naglasak na ulogu novoosnovanog Sindikata.

O potrebama i pravima umirovljeničke populacije, za koje nitko nema sluha govorila je i potpredsjednica Budigam, u prvom redu istaknuvši nedostatak mjesta u umirovljeničkim domovima, što je jedan od gorućih problema.

– Znamo svi da je danas prosječno čekanje na mjesto u gradskom domu oko 10 godina, dok su oni privatni cijenom nedostižni. Također nemamo ni jedan hospicij, kojeg imaju sve zemlje bivše Jugoslavije, a koje su bile daleko siromašnije od Hrvatske. To su veliki problemi – ustvrdila je Budigam.

S njom su se složili i ostali sudionici osnivačkog skupa, među kojima i Branislav Jelenić i Duško Vuković iz Hrvatske stranke umirovljenika.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...