Manja dobit i lošija očekivanja u Appleu

Apple je objavio rezultate poslovanja u svom fiskalnom drugom kvartalu koji su usprkos padu dobiti tvrtke bolji od očekivanja analitičara.

U prva tri mjeseca ove godine Apple je poslovao s dobiti od 9,5 milijardi dolara uz ukupni promet od 43,6 milijardi dolara. Ti rezultati su nešto bolji od očekivanja analitičara, koji su u prosjeku predviđali istu dobit, no nešto manji promet, odnosno oko 42,3 milijarde dolara.

No ovo je ipak prvi Appleov kvartalni pad dobiti u odnosu na isto razdoblje godinu ranije u proteklih 10 godina. Naime, u istom razdoblju prošle godine Apple je poslovao s dobiti od 11,6 milijardi dolara uz promet od oko 39,2 milijardi dolara.

Za dobre poslovne rezultate najzaslužnija je odlična prodaja iPhonea i Pada, dok je s druge strane prodano nešto manje Macova i iPodova nego godinu ranije.

Prvi čovjek tvrtke, Tim Cook, istaknuo je kako su zadovoljni što mogu prijaviti rekordni promet za svoj fiskalni drugi kvartal, te je najavio kako u tvrtki intenzivno rade na novim uslugama, hardverskim i softverskim proizvodima. Za tekući kvartal Cook je objavio kako očekuje promet između 33,5 i 25,5 milijardi dolara, uz marginu između 36 i 37%, što je znatno lošije od očekivanja analitičara, no Apple je i ranije bio poznat po svojim niskim procjenama rezultata poslovanja, koje je u pravilu uvelike nadmašivao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...