Novi će udžbenici biti tanji, lakši i jeftiniji

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Opatiji je najavio da će novi udžbenici biti kvalitetniji, metodološki suvremeniji i usklađeni s novim pravopisom koji izlazi 15. travnja.

Ministar je naglasio kako nova generacija udžbenika mora biti tanja, lakša i jeftinija.

Ispravit će se zastarjelost znanstvenih podataka, ukloniti sve političke sugestije u udžbenicima povijesti koje se ne mogu ukinuti faktografskim izmjenama, ukinuti spolne nejednakost i nezastupljenost manjina te će se unaprijediti interaktivni sadržaji, naglasio je ministar otvarajući Državni stručni skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova RH.

Ministar se osvrnuo i na najnoviju korupcijsku aferu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku rekavši da je bio šokiran, razočaran i ljutit te da je da se to, nakon slične afere u Zagrebu, više ne može dogoditi. Korupcija u obrazovnom sustavu negacija je svega što se radi od osnovne škole do akademske razine, rekao je ministar.

Najavio je da se od ove godine uvode e-upisi u srednje škole ocijenivši kako je riječ o značajnom koraku koji dugoročno šalje poruku svima da je Hrvatska društvo jednakih šansi za sve i na taj način omogućuje svakom djetetu u bilo kojem dijelu Hrvatske da u skladu sa svojim sposobnostima i uspjehom može upisati školu koju želi. Ovime upisi postaju lakši, transparentiji i u konačnici će ovisiti samo o uspjehu učenika, naglasio je.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo provedbom programa zdravstvenog odgoja navevši da su se dosad svi roditelji i aktivisti koji su se protivili zdravstvenom odgoju mogli uvjeriti da su iznošene negativnosti u vezi s tim bile neistinite.

U prvom predavanju na skupu ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander govorila je o nasilju u školama. Naglasila je da je u smanjenju vršnjačkog nasilja najvažnija prevencija i proaktivno djelovanje uz suradnju škole, roditelja, centara za socijalnu skrb, ministarstva i drugih.

Skup završava sutra, kada će biti predstavljena Strategija razvoja obrazovanja i znanosti u RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...