SAD će braniti Južnu Koreju

Sjedinjene Države će braniti sebe i svojega saveznika Južnu Koreju suočene s prijetnjama Sjeverne Koreje, rekao je u Washingtonu američki državni tajnik John Kerry.

Pyongyang je poduzeo niz prijetećih mjera nakon svog trećeg nuklearnog testa u veljači razljućen UN-ovim sankcijama zbog njegova nuklearnog programa i zajedničkim godišnjim američko-južnokorejskim vojnim vježbama.

Kerry i Yun istaknuli su vojnu spremnost svojih zemalja i rekli kako je denuklearizacija jedini put naprijed za Sjevernu Koreju. Ono što Kim Jong-un odabire da čini je provokativno, opasno, bezobzirno i Sjedinjene Države neće prihvatiti (Sjevernu Koreju) kao nuklearnu državu, rekao je Kerry.

Kerry, koji će posjetiti Južnu Koreju sljedeći tjedan, podsjetio je Sjevernokorejce da imaju mogućnost izbora, i da je taj izbor da uđu u pregovore za denuklearizaciju…i počnu se usmjeravati na potrebe svoga naroda.

 

Sjeverna Koreja zabranila ulazak u industrijsku zonu Kaesong

Sjevernokorejske vlasti nisu dopustile južnokorejskim radnicima ulazak u zajednički industrijski park, rekao je južnokorejski ministar ujedinjenja i Reutersov očevidac, čime su pojačale napetost između dviju zemalja.

Jedan južnokorejski dužnosnik je rekao kako će stotinama Južnih Korejaca koji su trenutno u industrijskoj zoni Kaesong biti dopušteno da odu. Sjeverna Koreja je ranije odgodila pristup parku koji se nalazi u blizini granice s Južnom Korejom.

Ta zona godišnje ostvaruje razmjenu od 2 milijarde dolara za siromašni Sjever. Zabrana ulaska u zonu dolazi nakon što je Pyongyang rekao da će ponovno aktivirati nuklearni reaktor u Yongbyonu koji koristi za proizvodnju plutonija za svoj program nuklearnog oružja, a Sjedinjene Države rasporedile vojne kapacitete zbog sve veće napetosti sa Sjeverom.

Kompleks Kaesong uspostavljen je 2004. u suradnji dviju Koreja, a trenutačno u njemu rade 123 južnokorejske tvrtke koje zapošljavaju više od 50.000 Sjevernih Korejaca za proizvodnju kućanskih potrepština.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...