SAD poslao nevidljive avione u Južnu Koreju

SAD je jučer poslao radarski nevidljive avione tipa F-22 u Južnu Koreju kojom namjeravaju iskazati svoju spremnost na obranu te zemlje od eventualnog napada sa sjevera.

Sjeverna Koreja je s druge strane otkazala sporazum s SAD-om kojim je završen Korejski rat (iako rat između dviju Koreja nikada tehnički završen) te prekinula direktne telefonske linije s UN-om, SAD-om i Južom Korejom koja je najavila “oštar odgovor” na moguću agresiju Sjeverne Koreje.

Podsjećamo, u subotu je Sjeverna Koreja proglasila “ratno stanje” sa svojim južnim susjedom. U izjavi su najavljene “odlučne fizičke reakcije” na “bilo kakve provokacije”. “Objava rata” uslijedila je nakon novih sankcija za treće nuklearno testiranje u veljači, ali i kao reakcija na američko-južnokorejske vojne vježbe.

Sjeverna Koreja je prošloga tjedna objavila i da je stavila svoje rakete u “stanje pripravnosti” za napad na američke strateške baze na Pacifiku kao odgovor na “tajne američke letove” koji su zabilježeni nad Korejskim poluotokom. Ubrzo je tamošnja agencija KCNA objavila fotografije s izvanrednog sastanka kojeg je u noći s četvrtka na petak sazvao Kim Jong-un. Na fotografijama se vidi “plan napada” na SAD, kao i neki detalji o sjevernokorejskim vojnim snagama. Analitičari su mahom komentirali da se ne radi o pogrešci i curenju informacija, već o namjernoj objavi kojoj je cilj medijski “napumpati” vojnu moć Sjeverne Koreje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...