Asad: “Sirijska kriza je toliko smrtonosa zbog miješanja stranih sila”

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u rijetkom intervjuu stranim medijima odbacio je pozive za odlazak s vlasti i izrazio sumnju u mirovne pregovore pod patronatom Rusije i SAD-a.

U intervjuu za argentinski dnevnik Clarin sirijski predsjednik Bašar al-Asad pozdravio je prijedlog mirovnih razgovora o Siriji koje su dogovorile SAD i Rusija.

Dvije sile suprotnih su stavova o sukobu u Siriji od njegova izbijanja, a ovih su dana pokrenuli inicijativu za pronalazak mirnog rješenja. Asad je ipak izrazio je sumnju u njihove izglede za uspjeh, jer kaže da mnogi jednostavno ne žele rješenje. Rekao je kako je otvoren za dijalog, ali ne s teroristima, dodao kako će sve reforme u Siriji doći iznutra, a ne biti nametnute te odbio američke pozive za napuštanje vlasti.

Asad je rekao da je sirijska kriza postala tako smrtonosna zbog miješanja međunarodnih sila te dodao da odluka američkog predsjednika Baracka Obame da ne ulazi u otvoreni sukob sa Sirijom nije donesena iz ideoloških razloga, nego zbog toga što je SAD shvatio da neće imati dovoljno koristi od mira u Siriji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...