Glagoljaši Velog Iža i Radovina

U sklopu „Županijskih dana Zadarske županije“ danas će biti predstavljene dvije jedinstvene multimedijske monografije – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje Zadarske nadbiskupije: Veli Iž i Radovin.

Radi se o izdanjima Hrvatske udruge “Pjevana baština” i Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a prve su u planiranoj seriji monografija.

Multimedijska monografija o glagoljaškom pjevanju Velog Iža autora Livija Marijana, rođenog Veloižanina, profesora etnologije, filozofije i teologije, sadrži knjigu, dokumentarni film (DVD) i tri nosača zvuka sa 112 napjeva. U knjizi je opisana povijest mjesta i župe Veli Iž, jedne od najstarijih glagoljaških župa u Zadarskoj nadbiskupiji, koja je kroz povijest ukupno dala 140 svećenika glagoljaša.

Monografiju o glagoljaškom pjevanju župe Gospe od Zdravlja u Radovinu napisali su zajedno prof. Livio Marijan i dr. Dragan Nimac. Izdanje donosi knjigu s povijesnim razvojem pjevanja i crkvenog života ove male kotarske župe od 18. st. do danas, u kojoj je obuhvaćen širi kontekst i razvoj crkvenog pjevanja na području Zadarske nadbiskupije. Tu su zatim dva nosača zvuka (CD) te dokumentarni filmovi s prikazom bogoslužja, i nekih vrlo starih preživjelih običaja.

Predstavljanje će se održati u crkvi Svetog Donata s početkom u 18 sati, a nastupit će i pjevači iz Velog Iža i Radovina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...