Cestitka_Uskrs

Ograničenja za bespilotne letjelice, rješavanje pitanja Guantanama

Predsjednik SAD-a Barack Obama je naznačio planove za ograničavanje uporabe bespilotnih letjelica SAD-a i poduzeo korake za početak rješavanja pitanja zatvaranja vojnog zatvora Guantanamo na Kubi.

U govoru o vanjskoj politici Obama je najavio da će SAD rabiti bespilotne letjelice samo u neposrednoj opasnosti, što je suptilna promjena u odnosu na dosadašnju politiku korištenja tih letjelica protiv velike prijetnje. Po novim nedavno potpisanim predsjedničkim smjernicama, Obama predaje ministarstvu obrane vodstvo u korištenju bespilotnih letjelica, protivno dosadašnjoj praksi po kojoj je za to bila nadležna CIA.

Svaki napad bespilotnom letjelicom bit će pokrenut samo ako se osumnjičenika za terorizam ne može zarobiti. SAD će poštovati suverenitet država i ograničit će te napade na al-Qaidu ili s njome povezane ciljeve.

Obama je u pitanju zatvora Guantanamo frustriran nemogućnošću da zbog protivljenja u Kongresu ispuni obećanje iz kampanje 2008. da će zatvoriti taj zatvor, a štrajk glađu 103 od 166 zatvorenika stavio ga je pod pritisak da počne djelovati. Iako ga ne može samostalno zatvoriti, on je najavio korake u cilju puštanja nekih zatvorenika iz toga zatvora. Ukinuo je moratorij na prebacivanje zatvorenika u Jemen iz poštovanja spram reformske vlade te zemlje.

Obama je pozvao Kongres da ukine ograničenja na prebacivanja osumnjičenika za terorizam iz Guantanama i naložio ministarstvu obrane da odredi mjesto rada vojnih povjerenstava za zatočenike iz tog zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...