Pijesak iz Sahare padao s kišom u Dalmaciji!

Snažna ciklona djeluje na vrijeme u Hrvatskoj, a osobito na Jadranu gdje je utjecaj jači. Sinoptička karta Europe otkriva prostranu ciklonu koja se proteže od Islanda, preko britanskog otočka i Francuske, do srednje Europe i srednjeg Sredozemlja. Ciklona također zahvaća i dio sjeverne Afrike, javlja specijalizirani portal Crometeo.hr

U takvoj situaciji nad Jadranom se uspostavilo izraženo jugozapadno visinsko strujanje, koje nam donosio relativno topao i vlažan zrak.

U četvrtak navečer i u noći na petak u velikom dijelu Dalmacije padala je kiša pomiješana s pijeskom. Radi se o saharskom pijesku, i to podrijetlom s područja Alžira!

Promotrimo li sinoptičku kartu vjetra koji je u četvrtak navečer puhao na visini od 5 kilometara (upravo na toj visini najčešće nastaju kišonosni oblaci), možemo uočiti da nad saharskim dijelom Alžira pušu snažni jugozapadni vjetrovi koji su podigli goleme količine pustinjskog pijeska. Taj se zrak nastavio gibati preko južne Italije prema Otrantu i južnom Jadranu, a prilikom prelaska preko Sredozemnog mora obogatio se vlagom, pa upravo na našem području pada kiša pomiješana s pustinjskim pijeskom.

 
dalmacijakišapijesamsahara