Talijani, Turci, Rusi i Slovenci žele graditi terminal i upravljati Gaženicom

Na međunarodni poziv za iskaz interesa za izgradnju terminala i upravljanje novom trajektnom lukom u Gaženici javile su se četiri inozemne tvrtke, doznajemo od ravnatelja Lučke uprave Zadar Emila Bilića. To su Global Ports Holding iz Turske, operater za kargo i kruzer terminale, Venezia Terminal Passeggeri, najveći kruzing operater iz Italije, građevinska tvrtka Gomilšek d.o.o. iz Slovenije te crnogorska podružnica Avtoline Group, velike prijevozničke tvrtke iz Moskve.

Poziv za iskaz interesa bio je objavljen u listovima Lloyd’s i Cruise & Ferry, a zaključen je 23. svibnja.

– Razvidno je da interes za Gaženicu postoji, a sve tvrtke koje su se javile na oglas zainteresirane su za oba ponuđena modela izgradnje. Za model gradnje prema važećoj građevinskoj dozvoli i sadašnjem projektu te, pod dva, za model gradnje prema njihovom ponuđenom projektu – kazao je Bilić dodajući da će Ministarstvo i Lučka uprava Zadar (LUZ) odrediti koji model izgradnje je najprihvatljiviji te će prema njemu sastaviti uvjete međunarodnog javnog natječaja za koncesioniranje luke.

– Odluku o najpovoljnijem modelu izgradnje donijet ćemo u što kraćem roku kako bi i prije jeseni mogli raspisati međunarodni natječaj za gradnju terminala i upravljanje novom lukom u Gaženici.

Ako koncesionar pristane na izgradnju terminala prema postojećem projektu, dakle ako prihvati za nas “najbržu” varijantu, zgrada bi mogla biti završena do kraja 2015. U protivnom, tek 2016. Podsjećam da će promet u Gaženici krenuti od idućeg ljeta, ranije nego što je prvotno bilo planirano, jer je cilj da Gaženica što prije počne vračati uloženi novac. Do tada će biti podignuta i privremena zgrada terminala vrijedna oko 15 milijuna kuna – rekao je ravnatelj LUZ-a Emil Bilić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...