Tko će moći raditi i boraviti u Hrvatskoj bez viza?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pojednostavnit će se procedura ulaska, boravka i rada državljana iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji koji će u Hrvatskoj moći raditi i pružati usluge bez dozvole za rad i potvrde o prijavi rada, doznaje se u MUP-u.

Građani iz država tog gospodarskog prostora koji u Hrvatskoj namjeravaju boraviti do tri mjeseca morati će svoj kratkotrajni boravak prijaviti nadležnoj policijskoj upravi ili postaji u roku od osam dana od dolaska u Hrvatsku. Boravak duži od tri mjeseca moći će regulirati u vrlo jednostavnom postupku na temelju potvrde o prijavi privremenog boravka, koja će se izdavati s rokom važenja od pet godina.

Nakon petogodišnjeg neprekidnog zakonitog boravka u Hrvatskoj, državljani članica EEA imati će pravo na stalni boravak, kažu u MUP-u.

Odredbe Zakona o strancima koje će se primjenjivati od 1. srpnja neće se međutim primjenjivati na državljane trećih zemalja.

Nakon ulaska u EU neće se mijenjati status osoba kojima je u Hrvatskoj odobren azil ili supsidijarna zaštita.

Stranici s odobrenim azilom ili supsidijarnom zaštitom u Hrvatskoj će zadržati sva prava iz Zakona o azilu te se ništa bitno neće promijeniti ni u pogledu njihovih obaveza.
Uz članice Europske unije Europski gospodarski prostor obuhvaća i Norveška, Lihtenštajn i Island.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...