Uskoro drastične promjene u obračunu mirovina

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas da će novi zakon o mirovinama u redovnu saborsku proceduru tijekom jeseni, a da se njegova primjena očekuje od 1. siječnja 2014..

‘Novim zakonom nema smanjenja mirovina. One će biti bolje nego do sada’, rekao je Mrsić, odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje komemoracije u Spomen području Jasenovac. Kazao je da se rješenja u novom zakonu dogovaraju s koalicijskim i socijalnim partnerima. Mirovine će, rekao je Mrsić, i dalje biti usklađivane i prvo iduće usklađivanje biti 1. srpnja ove godine.

Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju po tzv. švicarskoj formuli tako što se porast bruto plaća i potrošačkih cijena dijeli s dva. Ta formula, tvrde u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH), realnu vrijednost mirovina godišnje umanjuje za oko 1,5 posto, pa u SUH-u očekuju da će ona biti izmijenjena.

Vezano za mogućnost zapošljavanja hrvatskih radnika u zemljama EU nakon 1. srpnja ove godine, ministar Mrsić je kazao da do sada, osim Velike Britanije i Nizozemske, nema najava da će se zapošljavanje hrvatskih radnika otežavati u zemljama EU, ali da eventualne poteškoće u tome treba očekivati prve dvije godine nakon pristupa Europskoj uniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...