Inflacija pala na najnižu razinu u 15 mjeseci

U svibnju je u Hrvatskoj inflacija skliznula na 1,6%, najnižu razinu od veljače prošle godine i niže nego što se očekivalo, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ostale su nepromijenjene u odnosu na travanj dok su u odnosu na svibanj prošle godine porasle 1,6%. To je oštro usporavanje inflacije, s obzirom na to da je mjesec dana prije iznosila 3,3%.

Na mjesečnoj razini u svibnju su, u odnosu na travanj, najviše porasle cijene odjeće i obuće (1,3%) dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, uključujući cijene svježeg voća i povrća te mlijeka, ojačale 1,2%. Cijene ugostiteljskih usluga porasle su 0,3%, a cijene rekreacije i kulture 0,2%. Rast od 0,1% zabilježile su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, kao i cijene ostalih dobara i usluga. Na mjesečnoj razini najviše su pale cijene komunikacija (2,3%) i prometa (2,2%). Cijene zdravstva pale su 1,4% dok su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva skliznule 0,3%.

Na godišnjoj su razini najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana (7,5%) te prehrana i bezalkoholna pića (6%). Cijene su ugostiteljskih usluga porasle 1,9% dok su cijene ostalih dobara i usluga porasle 1,6%, a stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva 1,1%. Cijene rekreacije i kulture porasle su 1%, zdravstva 0,8%, pokućstva i opreme za kuću 0,4%, a obrazovanja 0,3 posto. S druge strane, najviše su, 4,4 posto, na godišnjoj razini pale cijene odjeće i obuće. U segmentu prometa, u kojem su sadržane i cijene goriva za osobna vozila, cijene su oslabile 4,1% dok su cijene komunikacija skliznule 2,8%.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...