Cestitka_Uskrs

Janša osuđen na dvije godine zatvora

Bivši slovenski premijer Janez Janša, direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič i brigadir slovenske vojske Tone Krkovič proglašeni su na Okružnom sudu u Ljubljani krivima za nezakonito posredovanje u sklopu afere Patria. Janša je osuđen na dvije godine zatvora, a Črnkovič i Krkovič na po 22 mjeseca zatvora, objavila je sutkinja okružnog suda u Ljubljani Barbara Klajnšek. Sva trojica moraju platiti novčanu kaznu od 37.000 eura.

Njih trojica branili su se od optužnice prema kojoj su bili sudionici korupcijske afere u kojoj je finski proizvođač vojne opreme Patria obećao, a dijelom i isplatio nezakonite provizije. One su bile namijenjene pojedinim slovenskim civilnim i vojnim dužnosnicima za sklapanje ugovora kojim je Patria dobila posao nabave oklopnih transportera za slovensku vojsku vrijedan 278 milijuna eura.

Pred zgradom Okružnog suda uoči izricanja presude okupilo se 300-ak pristaša Janeza Janše, koji su razvili veliku slovensku zastavu i skandirali ‘Janša, Janša’. Oko njih je raspoređeno 20-tak pripadnika i specijalnih snaga slovenske policije.

Tužitelj Andrej Ferlinc tražio je da se Janeza Janšu osudi na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura jer smatra da je dokazao da je Janša prihvatio ‘obećanu nagradu’, odnosno nezakonite provizije, te da mu je krivnja dokazana, pri čemu se pozivao na istragu o istom slučaju kojom su se bavila tužiteljstva i sudovi u Finskoj i Austriji.

Za direktora tvrtke Rotis Ivana Črnkoviča, podizvođača i posrednika u tom ugovoru s Patrijom, te za brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča tužitelj je predložio kaznu od po 22 mjeseca zatvora te po 37.000 eura kazne.

Svi optuženi od početka procesa izjasnili su se kao nedužni i pobijali optužnicu, a Janša je proces ocijenio političkim te tvrdio da ga se aferom pokušalo odstraniti iz političkog života.

U cijelom slučaju su, osim Janše, Krkoviča i Črnkoviča, optuženi i poduzetnik Walter Wolf te Franc Zagožen iz Janšine Slovenske demokratske stranke. Wolf je sudu nedostupan, a Zagoženov proces je izdvojen radi njegove teške bolesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...