Mogućnost volontiranja u Tanzaniji

U Studentskom klubu Božo Lerotić jučer je održano putopisno predavanje pod nazivom “Putuj i čini dobro – Volontiranje u Tanzaniji”, Udruge “Kolajna ljubavi”. Riječ je o humanitarnoj Udruzi koja pomaže siromašnima u domovini i svijetu, a najvažnija aktivnost iste je skrb za djecu smještenu u Sirotištu sv. Ante u gradu Songei, u Tanzaniji.

Pred Zadranima i njihovim prijateljima predavanje je održala Magda Sindičić, inače Zadranka, ali s adresom u Zagrebu. No Magda je prošle zime svoju zagrebačku adresu zamijenila onom u Sirotištu Sv. Ante u Songei. Tako je u okviru predavanja bilo je riječi o projektima Udruge, o tome kako se priključiti volontiranju u Hrvatskoj i Tanzaniji, ali i o Magdinom volonterskom iskustvu.

Izgradnja vrtića

Naime, Sirotište Sv. Ante osnovala je profesorica Ivana Parlov, voditeljica Udruge “Kolajna ljubavi”, u kojem se trenutno nalazi 27-ero djece. Premda je u planu i izgradnja dječjeg vrtića za 150-ero djece. Budući da se vrtić u Tanzaniji plaća, zamišljeno je da isti bude otvore i za ostalu djecu iz grada te će se sirotište tako moći dobrim dijelom financirati zaradom od vrtića.

tanzanija1

– Tanzanija spada među najsiromašnije zemlje svijeta i mnogo je djece koju će te vidjeti da su prepuštena sama sebi na ulici. Obrazovanje je za tamošnje prilike vrlo skupo. Naime, godišnja školarina iznosi oko 200 eura, dok je prosječna plaća 150 kuna. Baš zato smo pri Udruzi pokrenuli projekt Kumstava u sklopu kojeg možete financirati školovanje jednog ili više djece. Do sada već imamo 1300 djece koja se tako školuju. Krajnji cilj nam je projekt Kumstava proširiti na što više zemalja, kako bi što više djece imalo priliku da se obrazuje, istaknula je Sindičić.

Zanimljivo je, ali za volontere u početku vrlo zbunjujuće, to što se za djecu ne zna datum ni godina rođenja. U školu se ide tek kada se skupi dovoljno novca za školarinu. Mnoga djeca nemaju ni fiksno ime, već je ono promijenjivo.

– Sirotište ovisi isključivo o volonterima. Ipak, cilj nam je da dogodine u Sirotište dođu tri časne sestre koje će ostati s djecom. Zna biti stresno za djecu kada se u godinu dana izmijeni i do 70 volontera. Ovako bi časne sestre bile stalno tamo i podizale tu djecu na noge. Trenutno je u Sirotištu zaposleno samo njih troje, noćni čuvar, kuharica i dadilja. Možete zamisliti kako je jednoj dadilji sa 27-ero djece, dodala je ova volonterka.

Kako postati volonter u Sirotištu

Kao što je i bilo očekivano, prisutne je najviše zanimalo kako postati volonterom i otići volontirati u Tanzaniju. Jedan od preduvjeta, kako je naglasila Sindičić, jeste volontiranje u Hrvatskoj u trajanju od 9 mjeseci.

– Takav oblik volontiranja podrazumijeva angažman u jednom od domova za nezbrinutu djecu, jednom na tjedan. Nakon toga, tu su susreti s volonterom koji je već bio u Sirotištu Sv. Ante. To traje tri mjeseca, susreti su također jednom na tjedan. Na taj način se upoznajete s tamošnjom kulturom i običajima, rekla je Magda.

Što se tiče financijske strane, na volonteru je da podmiri troškove avionske karte koji iznose, let iz Zagreba – oko 5 tisuća kuna ili Ljubljane, Venecije – 4 tisuće kuna. Smještaj i hrana u Sirotištu su besplatni. Također, prethodno je potrebno cijepiti se protiv žute groznice, tetanusa i hepatitisa.

– Tanzanija je jedno predivno iskustvo za mene. Djeca u Sirotištu su prekrasna, i sve što traže od vas je da se igrate s njima, volite ih i učite – zaključila je Magda Sindičić.

Inače, rad ove udruge možete poduprijeti različitim donacijama ili uplatom na žiro-račun: PBZ 2340009-1110344443

… Jer i jedna kuna puno znači.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...