Odnos Hrvatske i Slovenije ulazi u novu fazu

Za svoj prvi susret sa slovenskom kolegicom u Hrvatskoj – Alenkom Bratušek, premijer Zoran Milanović izabrao je Opatiju.

Sunce, more i hrvatska obala – idealno mjesto za neformalan susret. Prvo su prošetali rivom, potom popili kavu uz razgovor o nezaobilaznoj temi – ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Slovenska premijerka zato je još jednom na tome čestitala svima u Hrvatskoj.

Bratušek na samoj proslavi ulaska neće biti. Zašto – zna hrvatski premijer.

“Mi smo se danas ovdje među ostalim našli zato jer gospođa premijerka ne dolazi u Zagreb jer nije baš uobičajeno da dolaze i predsjednik i premijer jedne države”, kazao je Milanović

U Zagrebu će tako biti slovenski predsjednik Borut Pahor, i to u pratnji ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca. A Milanović i slovenska kolegica ubuduće će se sve redovito sastajati.

“Suradnja i dijalog su apsolutno jedini put, Slovenija je već određeno vrijeme članica EU i spremna je u svakom trenutku pomoći savjetom ako je to potrebno”, izjavila je Bratušek.

“Mislim da međusobni odnosi uplovljavaju u mirnije i konstruktivnije vode . A ono što je iza nas je iza nas, to nije traumatično, iz toga smo naučili dosta i u činit ćemo sve da se takve stari ne ponavljaju”. dodao je hrvatski premijer.

Jedan od vječnnih problema je pitanje Ljubljanske banke – Milanović tvrdi da se Hrvatska drži dogovora, ali i podsjeća kako je dogovoreno da se postupci u slučaju Ljubljanske banke zaustave, ali ne i – obustave.

“Mi u dobroj vjeri poštujemo svoje obveze, i to ćemo nastaviti raditi i problem će valjda biti riješen. Dakle držat ćemo se napisanoga, potpisanoga, pa i više od toga”.

Slovenska premijerka na udaru je kritika u Sloveniji, javnost je uvjerena kako baš ona želi da hrvatska tvrtka Agrokor kupi slovenski Merkator, što ona opovrgava.

“Sve što sam rekla je da se nadam kako će odluka biti u najboljem interesu za zaposlene, za kooperante, u koncu za cijelu Sloveniju. Nadam se da ćemo na kraju biti svi zadovoljni, i Slovenci, i Hrvati”. Istom se nada i Milanović, uz dodatno objašnjenje.

“Ali je samo bitno da to više ne doživljavamo na neki nacionalno ostrašćen način. To je posao, to je novac, to je promet, to je profit, to su na kraju i proizvodi i radna mjesta”.

A da se održe neka od onih u hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu dvoje se premijera osobno pobrinulo – nakon susreta, otišli su na ručak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...