Poplave širom srednje Europe: 16 mrtvih, tisuće evakuiranih

Vodni val koji putuje Dunavom i Labom nastavlja uzrokovati goleme probleme u srednjoj Europi. Kako javlja AP, u poplavama je dosad poginulo ukupno 16 ljudi.

Deseci tisuća ljudi evakuirani su u Njemačkoj i Češkoj, a kemijske su tvornice uz Dunav i Labu hitno zatvorene. Očajne obitelji spašavaju helikopterima, a zastrašujuće rijeke su kao od šale sa sobom odnijele i čitave automobile.

U njemačkom gradiću Deggendorfu popustili su nasipi te se bujica izlila kroz cijelo mjesto. Lokalni vatrogasac rekao je da su se doslovno borili za živote ljudi. Četvorica farmera spašena su u posljednji trenutak helikopterom. Ubrzo nakon spašavanja bujica je odnijela traktor na kojemu su bili. Kuće su poplavljene s oko tri metra vode. U tom je mjestu evakuirano dvije tisuće ljudi. U istočnonjemačkom gradu Halle, gdje je rijeka Saale dosegnula najvišu razinu u posljednjih 400 godina, evakuirano je 30 tisuća stanovnika, a širom Češke još 19 tisuća.

Laba bi tijekom noći trebala dosegnuti vrhunac kod Dresdena koji je prije desetak godina također značajno oštećen u poplavama.

 

Opasnost od curenja opasnih kemijskih tvari iz tvornica

Vrh vodnog vala na Dunavu koji će krajem ovoga i početkom sljedećega tjedna stići u Hrvatsku danas je bio na granici Austrije i Slovačke. U Beču je vodostaj Dunava premašio rekord iz 2002. godine za više od pola metra. Međutim, najteže je i dalje u Njemačkoj gdje su brojni nasipi popustili. Beč je, kako javljaju strani mediji, dobro obranjen. Iako su neki objekti završili pod vodom, moćni Dunav nije ostavio značajne posljedice.

I u Bratislavi je najgore prošlo. Sljedeća je na redu susjedna Mađarska. Associated Press javlja da se u selu Almasfuzito uz Dunav nalazi velika cisterna puna lužnatog crvenog toksičnog mulja, onoga koji je 2010. potopio više sela na zapadu Mađarske. Češka državna televizija upozorila je da nasip koji štiti jednu od najvećih tvornica gnojiva u mjestu Lovosice propušta, ali opasnost je ondje na vrijeme otklonjena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...