Biden: “Probudili su se iz noćne more i postigli veliki uspjeh”

“Niti jedna zemlja ne može u potpunosti ostaviti povijest iza sebe niti zaboraviti svoje tragedije. Niti bi trebala. Ali ono što države mogu učiniti je da se najprije pobrinu za budućnost i djeluju u interesu budućih generacija. Hrvatska je to učinila”, napisao je Joe Biden, potpredsjednik SAD-a, u tekstu za Financial Times.

Biden, kojeg smatraju geopolitičkim ekspertom za područje Balkana, u Hrvatskoj vidi čimbenik koji će čitavu regiju povući pod okrilje Europske unije. “S protokom vremena granice EU trebale bi ujedinjavati zemlje jugoistočne Europe umjesto da ih dijele”, poručuje potpredsjednik SAD-a u tekstu naslovljenom “Dopustite Hrvatskoj da uvede Balkan u EU”.

 

“Testament hrabrosti hrvatskih građana i lidera”

Tekst za FT Biden je započeo citirajući irskog pisca Jamesa Joycea: “Povijest je noćna mora iz koje se pokušavam probuditi”. Hrvatska je, piše Biden, prije 20 godina proživljavala tu noćnu moru, “zatočena regionalnom mržnjom i razorena ratom”. Zbog toga je, tvrdi Biden, ulazak Hrvatske u EU veliko postignuće.

“Daleko od toga da je uspjeh Hrvatske bio neizbježan. Ovo postignuće je zapravo testament hrabrosti njenih građana i lidera koji su se izdigli iznad iskušenja ultranacionalizma i ogorčenja. Pomirenje s prošlošću je svakodnevna borba. A Hrvati su iz dana u dan zadržali vjeru u ambicioznu viziju i izgradili demokratske institucije koje su im otvorile vrata prema NATO-u i Europskoj uniji. To je postignuće koje pripada hrvatskom narodu, ali koje također svjedoči o transformacijskoj moći europskog projekta koji vodi države prema vladavini prava, otvorenim tržištima, prosperitetu i miru”, piše Biden.

 

Na redu je regija

Potpredsjednik SAD-a podsjeća da je Hrvatska u NATO ušla još 2009. godine, te da je otad aktivna u NATO-ovim misijama diljem svijeta. “Nekad su druge države slale mirovne snage u Hrvatsku. Sada Hrvati sudjeluju u mirovnim misijama u Kosovu, Haitiju i Zapadnoj Sahari”, ističe Biden.

Sada je na ostalim državama regije da se povedu primjerom Hrvatske i donesu teške odluke kojima će biti popločan njihov put prema članstvu u EU, smatra potpredsjednik SAD-a. “Zadnjih mjeseci sastao sam se s više lidera zemalja zapadnog Balkana. Uvjeren sam da svi susjedi Hrvatske, ako donesu prave odluke, mogu doći do članstva u EU”, tvrdi Biden.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...