Ni sezona nije puno pomogla liniji Zadar – Ancona

U smislu prevezenih vozila i putnika bilježimo manji pad prometa u odnosu na 2012. godinu, stoji u odgovoru iz Ureda predsjednika Uprave Jadrolinije na naš upit oko kretanja prometa na relaciji Ancona- Zadar. Putovanja kreću svakodnevno iz Ancone u 22.00 sata, te iz Zadra u 12:00 sati, a subotom iz Ancone u 16.30 sati, a iz Zadra u 7.00 te u 24.00 sata

Naša želja da pratimo stanje na najvažnijoj i, na žalost, jedinoj redovitoj trajektnoj međunarodnoj liniji koju ima zadarska luka razumljiva je. Informacija koju smo dobili iz Jadrolinije o kretanju na toj pruzi, na žalost, govori o smanjenju prometa. Odgovor je iznimno »tanak«, dobiven nakon četiri dana čekanja. Na žalost, vjerojatno dobrim dijelom i – očekivan.

Što zbog krize u nas koja se odrazila i na trajektni promet na ovoj jedinoj međunarodnoj liniji, što zbog krize u Italiji koja je značajno smanjila broj Talijana koji putuju na ljetovanje, a još više na ljetovanje izvan svoje zemlje, a što dijelom i zbog Jadrolinije.

Čini se izvjesnim da se dobru s ove linije ne treba nadati kako u Zadru tako, na žalost, i u Jadroliniji.

To je vrlo loša pozicija za budućnost linije koja je Zadru iznimno značajna. Kriza je i javne su »blagajne« prazne. No prorjeđivanje ove linije postupno je dovelo do njene uske sezonalnosti, nestalnosti, a time i gubljenje spoznaje susjeda o njoj. Razlozi Jadrolinije su svakako u neinteresu struktura u Hrvatskoj za to što se na toj liniji događa. U mukama da pokriju i potaknu i domaće linije koje su obvezni zbog zakona i stanovništva, planeri državnih strategija ispustili su mogućnost razmatranja poticaja za ovu međunarodnu liniju i prepustili je isplativosti i poduzetništvu. Na žalost, u situaciji kada su i domaći ljudi osiromašeni bez strasti da njome putuju. Kriza debelo trese i Italiju. Na žalost, Talijani su nekada bili drugi strani turisti po dolascima u naš kraj, a već godinama to više nisu. Sigurno i zbog svoje krize, i mnogih drugih naših promašaja, ali dijelom i zbog ovog stanja s trajektnom vezom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...