Cestitka_Uskrs

Ostat ćete bez polovice svega što imate

Američki konzervativni portal Newsmax objavio je dramatične prijetnje o novoj megarecesiji koja će uzdrmati SAD. ‘Poduzmite odmah sve potrebne korake kako biste zaštitili svoje bogatstvo, poručuju vam ugledni ekonomisti, milijunaši i slavni autori, stručnjaci poput Marca Fabera, Petera Schiffa, Donalda Trumpa i Roberta Wiedemera. Prema njima, na rubu smo nove recesije, daleko teže od protekle financijske krize’, navodi portal Moneynews u sklopu Newsmaxa

Marc Faber, švicarski ekonomist i ulagač, nedavno je u više navrata izrazio zabrinutost za američku ekonomiju, upozoravajući da će uslijediti ‘masovno urušavanje bogatstva’.

‘Rekao bih da bi dobrostojeći mogli izgubiti i do 50 posto svog ukupnog bogatstva’, procijenio je Faber. Upitan kolika je vjerojatnost od ponavljanja globalne recesije, švicarski ekonomist odgovara kao iz topa: 100 posto.

Faber naglašava da crna prognoza proizlazi izravno iz odluka Bena Bernankea, šefa Federalnih rezervi (guvernera američke središnje banke), i stalnog tiskanja svježeg novca.

Faberov pesimizam dijeli i ‘uvaženi ekonomist i ulagač’ Peter Schiff, direktor tvrtke Euro Pacific Capital. Schiff upozorava da kolaps burze iz 2008. nije bio pravi kolaps. ‘Pravi kolaps tek stiže’, smatra Schiff, koji najavljuje i da će se svakodnevica američkih građana dramatično pogoršati.

‘Ukoliko nastavimo s ovakvom politikom poticaja i rastom vladajuće administracije, pogoršat će se situacija za prosječnog Amerikanca. Naš životni standard će pasti… Oni koji očekuju socijalna davanja neće moći dobiti sav taj novac. Oni koji očekuju državne mirovine ne mogu dobiti sav svoj novac… Mi si jednostavno ne možemo priuštiti da im platimo.’

Podjednako kritičan prema aktualnoj administraciji i američkoj ekonomiji je i mogul Donald Trump, koji upozorava da bi SAD uskoro mogao postati velika Španjolska ili Grčka, teturajući po rubu financijske litice.

Trump ne oklijeva ukazati na nezdravu ovisnost Amerike o Kini. ‘Kada niste bogati, morati posuđivati novac. Mi posuđujemo od Kineza i drugih’, kaže Trump, ocjenjujući da, kada se govori o zaduživanju od nekih 21 – 22 bilijuna dolara, to nužno vodi u snižavanje kreditnog rejtinga. U nedavnom nastupu Trump je zaključio da dolar ide – kvragu.

Tamo gdje Trump, Faber i Schiff vide rast duga, pad dolara i sunovrat burze, investicijski savjetnik Robert Wiedemer, direktor tvrtke Absolute Investment Management, vidi – ekonomsku destrukciju.

U nedavnom razgovoru o svom bestseleru Aftershock, Wiedemer predviđa ’50-postotnu nezaposlenost, 80-postotni pad burze i 100-postotnu godišnju inflaciju… počevši od 2013′.

Prije nego odbacite Wiedemerove tvrdnje kao nemoguće ili nerealistične, razmotrite ovo, poručuje Moneynews: Wiedemer i skupina ekonomista 2006. su točno predvidjeli kolaps američkog tržišta nekretnina, dionica i osobne potrošnje, te su svoje istraživanje objavili u knjizi ‘America’s Bubble Economy’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...