Slovenija se boji potvrde prvostupanjske presude u Strasbourgu

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ponovno će odlučivati o svojoj prvostupanjskoj presudi prema kojoj je Slovenija odgovorna za isplatu stare devizne štednje dvoje štediša Ljubljanske banke iz BiH, ali i ostalih štediša te banke u nekadašnjim jugoslavenskim republikama koji su u istom položaju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno je upozorio na ozbiljne posljedice za Sloveniju ako bi za nju nepovoljna prvostupanjska presuda bila potvrđena. Slovenija se na prvostupanjsku presudu žalila, a danas će 17-člano veliko vijeće suda u Strasbourgu ponovno odlučivati.

Ako sud potvrdi prvostupanjsku presudu, ona bi postala pravomoćna i Slovenija bi je morala izvršiti, a pitanje stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci iz vremena SFRJ u njezinim podružnicama izvan Slovenije rješavalo bi se mimo sporazuma o sukcesiji sljednica bivše zajedničke države, upozorio je Erjavec.

Slovenija staru deviznu štednju smatra sukcesijskim pitanjem, koje bi morale riješiti države sljednice. Pritom navodi da je za deviznu štednju u bivšoj Jugoslaviji jamčila federacija i da su se devizna sredstva banke morala predavati u Beograd pa zato smatra da bi obveze prema štedišama trebale preuzeti države sljednice u kojima su štediše živjele, a ne Slovenija ili Ljubljanska banka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...