Svi se žale na lošu sezonu, a luksuzni hoteli puni

Premda je prema brojkama i statistikama još uvijek teško govoriti o ishodu turističke sezone, a mnogi strahuju od njezina podbacivanja, čini se da najskuplji smještaj i dalje nema problema s klijentelom.

Tako, primjerice, popunjenost grupacije Jadranski luksuzni hoteli koja drži najotmjenije hotele u Dubrovniku, prema službenim podacima, prelazi 90 posto. Jednako je dobra situacija i u Maistrinim hotelima Monte Mulini, Lone i Istra koje je najpopularniji svjetski turistički portal TripAdvisor svrstao u vrh hrvatske turističke ponude.

Podaci su i ranijih godina govorili da se najskuplji smještaj uvijek prvi popuni, iako za samo jednu noć u njima treba izbrojati nekoliko tisuća kuna. Tu su i luksuzne vile namijenjene celebrityjima i pripadnicima istinskog jet seta koji za dnevni najam kuće s poslugom i ostalim sadržajima mogu izdvojiti više tisuća eura.

Razlog zbog kojega se vrhunski smještaj uvijek prvi popuni je taj što ga u u Hrvatskoj ima relativno malo. No poznati mediji hrvatski luksuz često izdvajaju kao sam vrh svjetske turističke ponude.

 

Maistra osvježila Istru

Osim što je proglašen za jedan od najboljih hotela zvijezdu Maistrine ponude Monte Mulini TripAdvisor je proglasio i pobjednikom u kategorijama ‘najluksuznijeg smještaja’ i ‘najbolje usluge’. Smješten na rovinjskom Crvenom otoku taj je hotel otišao korak dalje u ponudi gastronomskih delicija angažirajući domaće i strane kuhare svjetskog glasa. Najskuplji apartman Monte Mulini po danu stoji oko tisuću eura, u što je uključeno voće, voda, pjenušac, bočica maslinova ulja te jedna večera po prijedlogu šefa kuhinje.

Svi vrhunski istarski hoteli su smješteni na elitnim lokacijama, a gostima nude sobe koje su funkcionalne i opremljene dizajnerskim namještanom od pomno odabranih materijala. U ponudi uz ekskluzivne restorane, spa i wellness-centre imaju i različite druge sportske aktivnosti.

Od konkurencije, barem što se uređenja tiče, odskače jedini dizajnerski hotel s pet zvjezdica, rovinjski Lone. Smješten u neposrednoj blizini mora, dio je zone Monte Mulini i ima 236 moderno uređenih soba. Tu je i 12 apartmana te brojni popratni sadržaji uključujući wellness i spa-centar te 10 višenamjenskih dvorana, tri restorana, dva bara, jazz klub i mini klub, a 16 soba nudi ekskluzivan doživljaj privatnog masažnog bazena uklopljenog u terasu.

 

Najbolji na Kvarneru

Prestižno priznanje TripAdvisor dodijelio je i opatijskom hotelu Ambasador – certifikat izvrsnosti ‘Certificate of Excellence Award’ za 2013. Riječ je o priznanju hotelima koje najbolje ocjene upravo gosti, a dobiva ga oko deset posto svih hotela i restorana objavljenih na TripAdvisoru. Uprava hotela najavila je i daljnje napore u podizanju kvalitete te nova ulaganja u jedan od vodećih hotela u Opatiji koji posluje u sklopu Liburnia Riviera Hotela, najvećeg lanca na Kvarneru.

Iako je, kao u cijeloj Hrvatskoj, i na Kvarneru smanjena količina ulaganja u nove hotele pred prošlu je sezonu otvoren prvi hotel s pet zvjezdica na crikveničkoj rivijeri. Hotel Amabilis u Selcu odlikuje se dizajnerskim namještajem i jedinstvenim pogledom na more, a njegova prostrana terasa pogodna je za uživanje uz koktele. Tu je i nezaobilazni wellness-centar, teniski tereni te konferencijska sala i dvorana za sastanke.

 

Luksuz u Dalmaciji

Iako je zbog propasti tajkuna Željka Keruma i dalje neizvjesna budućnost hotela Marjan, jednog od najambicioznijih projekata na splitskoj Rivi, grad pod Marjanom ponosi se s pet zvjezdica hotela Atrium u Splitu te kompleksa Le Meridien Lav u obližnjoj Podstrani. Taj je resort prvi podigao ljestvicu cijena u Dalmaciji jer najskuplji apartman po danu košta oko dvije tisuće eura, a u splitskom Atriumu noćenje u VIP-sobi treba platiti petstotinjak eura.

No svjetski su mediji s posebnom pažnjom proteklih godina pisali o Palači Lešić Dimitri na Korčuli opisujući je kao savršen spoj bogatoga povijesnog naslijeđa te moderne udobnosti i dizajna. Britanski The Sunday Times taj je hotel prije par sezona svrstao među stotinu najpoželjnijih malih hotela u Europi, koji se ističu šarmom, stilom i neobičnim karakterom, individualnim pristupom gostu i prekrasno dizajniranim prostorima. Na tom su se popisu tada našla još tri hrvatska hotela – dubrovački Bellevue, Riva u Hvaru i Vestibul Palace u Splitu.

 

Raskoš na krajnjem jugu

Unatoč vrhunskim hotelima diljem Jadranske obale najpoznatije odredište bogatih svakako je Dubrovnik. Najviše zvijezda bez konkurencije udomio je hotel Excelsior, s najskupljom vilom na Jadranu – Šeherezadom. Dan boravka u njoj stoji čak 7.000 eura i za očekivati je da svojim gostima nudi samo najbolje i apsolutno štiti njihovu privatnost pa nije moguće doznati tko će ovoga ljeta tamo uživati.

Uz Šeherazadu, u vrh ponude spada i Villa Elita iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Nakon pažljivog uređenja uz Šeherezadu i Hotel Kazbek čini jedan od najluksuznijih smještajnih objekata na jugu Hrvatske. Tu je i Villa Dubrovnik s jedinstvenim pogledom na Lokrum i povijesnu jezgru Dubrovnika.

U vrhunske dubrovačke hotele ubrajaju i Ariston, Bellevue, Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, More, Rixos Libertas, The Pucić Palace i Grand Villa Argentina, a u okolici i Admiral u Slanom, Croatia u Cavtatu i Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu.

Sljedeće godine planira se i otvaranje Amanresorta u Cavtatu, najluksuznijeg odmarališnog brenda u svijetu, u čiju će se izgradnju, prema najavama, uložiti 220 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...