Zatvoreni i novčano kažnjeni zbog 128 kuna “manče” u blagajni

Jutros se ispred ugostiteljskog objekta “Macho” odigrala prava drama. Povod tome je dolazak poreznog inspektora s ciljem zatvaranja objekta, uz obrazloženje da su pri obavljenom nadzoru, u petak, našli 128 kuna viška u blagajni. Inače, Ugostiteljski objekt “Macho” nalazi se u vlasništvu Sanje Baka, njemačke državljanke hrvatskih korijena, koja je u rujnu otvorila objekt, sa svoje dvije kćeri. Vidno uznemirene, jutros su dočekale inpektora Porezne uprave koji je slijedom utvrđenih nepravilosti zapečatio objekt na pet dana. Kako su medijima potvrdili kazna za pronađeni višak u blagajni je, već spomenuto razdoblje zatvaranja objekta te novčana kazna u iznosu od 20 do 500 tisuća kuna.

– Cijeli život smo živjeli i radili u Njemačkoj. Nakon napornog rada ušteđevinu smo odlučili uložiti u otvaranje ugostiteljskog objekta u Zadru, gdje sam se vratila živjeti sa svoje dvije kćeri. Cilj nam je bio živjeti i raditi od svog rada, međutim, zbog ovakvog ponašanja nadležnih službi, prisiljeni smo pomiriti se s gubitkom, zatvoriti objekt i vratiti se natrag u Njemačku, rekla je Sanja Baka, dodavši kako se isto zasigurno ne bi dogodilo da su odlučili ugostiteljski objekt otvoriti u Njemačkoj.

Naime, na ideju o otvaranju ugostiteljskog objekta ovog tipa supružnici Baka su došli pošto je njihova starija kćer Jessica prethodnih pet godina vodila ovakav objekt u Njemačkoj. Međutim, iskustva s Poreznom upravom u Hrvatskoj nisu nimalo sličana onima u Njemačkoj gdje je sustav potpuno drugačije uređen.

– Ovo nam se ne bi dogodilo da samo radili u Njemačkoj. Znam da smo krive što nismo u svakom trenutku provjeravale blagajnu, ali bile smo u tolikoj gužvi da jednostavno nismo stigle. Višak koji je pronađen je “manča”, ne radi se o kavama za koje nije izdan račun! To jutro smo imali popunjen cijeli štekat i taman je bilo vrijeme marende, bila je velika gužva i tako se stvorio taj višak. Nije mi jasno zašto nismo mogli dobiti nekakvo upozorenje, pa ako se to isto ponovi slobodno nas kazanite, a ne ovako. Da smo htjele izdavati kavu bez računa, onda bi novac pospremile u džep, a ne u blagajnu, kazala je razočarana Baka.

Isto je potvrdila i njezina 24-godišnja kćer Jessica, rekavši da nikad prije nije doživjela veće neugodnosti nego li tog jutra kada je inspektorat “upao” u njihov objet i bez imalo razumijevanja donio odluku o zatvaranju istoga.

– Ne mogu vam ni opisati kako sam se osjećala, imala sam osjećaj da ću pasti u nesvjest. Taman kada je inspektor otišao na vratima nam se pojavio i šef komunalnih redara, Edo Fantela, počevši nabacivati neprimjerene komentare na račun štekata jer, navodno, nije znao do kuda smiju biti stolovi na ulici. Ostali smo šokirani i zgroženi njihovim ponašanjem, požalila se Jessica.

Potporu obitelji Baka dali su i vlasnici trgovačkih objekata koji se nalaze u blizini ugostiteljskog objekta “Macho”, glasno komentirajući Zakon koji je, prema njihovim riječima, osmišljen da uništi “malog čovjeka”.

– Zatvaranjem objekta na 5 dana, te kaznom od preko 20.000 kuna, stvorit će se gubitci zbog kojih možemo reći da nam je uništena egzistencija. O iskustvu koje smo doživjeli, izvijestit ćemo njemačke medije, te se požaliti Njemačkom veleposlanstvu, kao i nadležnim institucijama u Njemačkoj. Svojim odnosom nadležnih službi prema nama, uništena nam je egzistencija. Spremni smo u borbi za svoja prava ići i na Međunarodni sud u Strasbourg, zaključila je vlasnica Sanja Baka.

Također, ponovno otvaranje koje bi trebalo biti u nedjelju, morat će ipak biti prolongirano za ponedjeljak jer je inspektor istaknuo kako nedjelja nije radni dan, bez obzira na njihovo radno vrijeme, što je stvorilo dodatni gubitak za obitelj Baka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...