Zdravstveni odgoj na jesen se vraća u škole

Javna rasprava i službeno je zaključena. Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje ga je podržao, a ministar Jovanović objavio: zdravstveni odgoj na jesen se vraća u škole.

“Svi su ukazali da je zdravstveni odgoj kvalitetan – recenzije su pozitivne, tijek javne rasprave pokazuje da nema niti jednog opravdanog razloga za osporavanje bilo kojeg dijela sadržaja znanstvenog odgoja”, rekao je Željko Jovanović.

13 stručnjaka iz Nacionalnog vijeća poručilo je da je kurikulum zdravstvenog odgoja znanstveno utemeljen te da ne sadrži ništa sporno.

“Ništa se ne nameće nego se obrazuje. A putem obrazovanja se nastoji odgajati, to je jedna moderna paradigma koja prevladava u javnom školstvu u razvijenim zemljama i zato smo je podržali”, rekao je Nikola Pastulović, član Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Vijeće smatra da bi škole trebale osigurati interaktivnu provedbu Kurikuluma, uključiti roditelje, razbiti tabue. No, Udruga Grozd i dalje se protivi povratku takvog, za njih još uvijek znanstveno neutemeljenog sadržaja zdravstvenog odgoja.

“Ministar je dužan prije uvođenja učiniti još jednu stvar – Ustavni sud je rekao da program mora biti u skladu s filozofskim uvjerenjima i vjerskim uvjerenjima roditelja, a mnogi se s tim ne slažu zato trebaju biti dva zdravstvena odgoja”, rekao je Ladislav Ilčić, predsjednik GROZD-a

Provedenu javnu raspravu nazvali su farsom – očekuju da ih institucije zaštite, u suprotnom kažu, ministar će se suočiti s novom tužbom.

“Sad ćemo donijeti odluku i zdravstveni odgoj kreće od jeseni u osnovnim i u srednjim školama”, rekao je Jovanović.

“Mislim da je to nužno, bolje da do informacija dolaze kod svojih profesora nego možda i pogrešnih preko interneta”, kaže ministrica Milanka Opačić.

Zdravstveni odgoj u školama se primjenjivao od veljače, a Ustavni sud ukinuo ga je 22. svibnja zbog proceduralnih pogrešaka. Tražili su mišljenje vijeća roditelja, Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje te provođenje javne rasprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...