Mrsić: “Isplata mirovina nije upitna!”

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da isplata mirovina nije upitna. Mirovine će se, kako je rekao, usklađivati i iduće godine.

Ministar Mrsić je u Osijeku predstavio izmjene Zakona o radu. Rekao je kako im je cilj sigurnost radnika, koji, kao slabija karika na tržištu rada, trebaju biti zaštićeni te im treba omogućiti lakše i brže zapošljavanje. Zakonskim izmjenama želi se i poslodavcima omogućiti bolje prilagođavanje tržištu rada, lakše restrukturiranje te da kvalitetnije odgovore na krizu i ostale izazove.

Dodao je kako se dogovaranje plaće između radnika i poslodavca želi vratiti u ugovorni odnos, odnosno da se plaća može definirati samo ugovorom o radu, a ne nekim drugim instrumentom.

Govoreći o pitanju preraspodjele radnog vremena, koja se u javnosti smatra spornom, Mrsić je istaknuo kako ona već postoji u turizmu i graditeljstvu, gdje se, tijekom sezone, radi i po 60 sati tjedno, a izvan sezone prosječno 40 sati tjedno.

Ovim izmjenama želimo omogućiti i drugima, koji imaju potrebe, da u nekom vremenskom razdoblju rade više sati nego što je zakonski maksimum, ali i da se radnicima plati prekovremeni rad pa ne stoje tvrdnje nekih sindikata da će radnici biti izrabljivani, ocijenio je Mrsić.

Kako je naglasio, Državni će inspektorat dobiti mnogo šire ovlasti, a jedna od njih će biti i kontrola radnog vremena u tvrtkama.

Istaknuo je da intencija zakonskih izmjena nije lakše otpuštanje radnika, nego lakša pokretljivost radne snage, pa se predlažu mjere kao što su rad za više poslodavaca i na izdvojenom radnom mjestu te rad kod kuće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...