Štrajk liječnika i medicinskog osoblja

U 7 sati je počeo štrajk Sindikata liječnika i medicinskih sestara u hrvatskome bolničkom zdravstvenom sustavu, koji traže novi kolektivni ugovor kojim bi se povećali iznosi dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti.

Ako ste jedan od 600 tisuća pacijenata na listama čekanja za pojedine specijalističke pretrage i imate nesreću da su vas nakon 8 mjeseci čekanja za, primjerice, magnetsku rezonanciju naručili upravo danas – sve što vam preostaje jest nazvati telefon Ministarstva zdravlja 0800 7999 i nadati se najboljem.

Dva pokušaja mirenja i nastavak pregovora su propali jer liječnici traže potpis kolektivnog ugovora koji su ministru Rajku Ostojiću dostavili prije 42 dana. On to odbija jer je, kaže, riječ o nezakonitu ugovoru koji je srušio Županijski sud.

Kada će se nastaviti pregovori, još se ne zna. Iz ministarstva zdravlja su poručili kako će bolnice pružati osnovnu zdravstvenu skrb, kao i hitnu intervenciju. Oni koji su naručeni na pregled, a neće biti primljeni, trebaju se javiti na bijeli telefon Ministarstva  koje će nakon štrajka kontaktirati sa svima kojima je otkazana zdravstvena skrb te nastojati dogovoriti što raniji novi termin.

Vrata svih obiteljskih liječnika sutra će biti otvorena, bez obzira na štrajk kolega u bolnicama. Bilo da je li riječ o običnoj glavobolji, virozi ili, pak, previjenju pacijenti se u ambulantama opće prakse neće odbijati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...