U Vukšiću proslavljen blagdan sv. Mihovila

Mještani Vukšića su tradicionalno proslavili blagdan  sv. Mihovila, svoga nebeskog zaštitnika. Koncelebrirano euharistijsko slavlje počelo je dugom procesijom uokolo župne crkve posvećene svetom arkanđelu, borcu protiv zla. Misno slavlje predvodio je mjesni župnik fra Damir Čikara-Ćiro koji je u zanimljivoj propovijedi naročito upozorio na ‘opasnosti kojim zlo u najrazličitijim oblicima prijeti današnjem svijetu i napose mladim ljudima.

– Ono nastaje onda kada čovjek nije svjestan da je prisutno i kada uvjeri čovjeka da je ljudsko vrijeme nadoknadivo i povratno. Posebnu pozornost u borbi protiv zla je imao upravo sv. Mihovil, anđeo nad anđelima, koji se istaknuo u borbi protiv Lucifera, navodno dobrog i poniznog anđela koji je poželio postati Bog. Lucifer je bio jedan od bogu najbližih anđela onaj koji nosi svjetlost ali je bogu okrenuo leđa i tada nasta prava borba između đavla i ljudi, đavla i stvoritelja.

Mihovil je imao hrabrosti stati ispred Lucifera i usprotiviti mu se, a baš ta njegova hrabrost trebala bi biti vodilja vjerničkom puku da ne odustaje u svojim ciljevima, da se bori za ono dobro i potrebno, za zdravu obitelj i društvo, kazao je župnik služeći euharistiju što ju je čuvenim pučkim pjevanjem svete mise, pod vodstvom časne sestre Ljiljane Radaš, uljepšao mješoviti crkveni zbor iz Vukšića.

Nakon misnog slavlja vukšićki su vjernici na mjesnom groblju muza samu crkvu položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih npokojnika. Dva dana prije blagdana Sv. Mihovila, 27. rujna 1991., pobunjeni srbi su okupirali Vukšić, spalili župnu crkvu , minirali dvije mjesne crkve Sv. Kate i mučki ubili sedmereo nevinih starčadi a seljane natjerali u izbjeglištvo. Nakon povratka kućama u obnovi porušenih ognjišta nisu zaboravili hram nebeskog patrona.

Lijepa i četiri stoljeća stara crkva Sv. Mihovila je obnovljena 1996. a 2008. dobila je i nova zvona. Poslije mise domaćini su uz potporu svih gostiju, zaigrali su biračko kolo, zapjevali stare narodne pjesme i na taj način obnovila se stara tradicija.Mladi su do ranih jutarnjih sati uz glazbu i pjesmu u poznatom vukšićkom kafiću Čevulja, također proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv Mihovila.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...