Lorencin: “Do kraja godine zaradit ćemo do 7 milijardi!”

Još nije službeno objavljeno – no prema svim dosadašnjim pokazateljima – iza nas je druga najuspješnija financijska sezona u povijesti hrvatskog turizma. Iako je čak i podsezona na kraju ministarstvo se tek hvali s brojkama za prvo polugodište – profit je veći od dvije milijarde eura. No, u slavlju i bojazan svih koji se turizmom i bave – zbog višeg PDV-a. No, ministar Lorencin, kako je potvrdio za RTL Danas, sljedećeg tjedna pokušat će omekšati kolegu LInića.

I kišni listopad privlači turiste u Volosko. Talijani i Britanci osobito vole ostaviti novac u restoranima. Zbog takvih gostiju, ovaj restoran ove sezone ima deset posto bolje promet nego lani.

“S time da smo mi smanjili cijene 30 posto ove godine tako da kad se napravi prava kalkulacija – financijski pokazatelji su puno bolji, puno je veći bio obrt gostiju, frekvenciju gostiju”, izjavio je Edin Delibegović, vlasnik restorana.

Te riječi potvrđuje Hrvataka narodna banka – nakon pola godine prihodi od turizma su premašili 2 milijarde eura, što je 5,7 posto bolje nego lani. Ukupno će godina sigurno nadmašiti četiri prethodne, ali ne i financijski rekordnu 2008. kada je turizam donio 7,5 milijardi eura. Ova bi sezona trebala biti druga najbolja.

“Budući da je fizički promet, poglavito kad gledamo noćenja iznosi više 3,4 posto u prvih osam mjesci, onda se nadamo malo većem povećanju financijskih prihoda. Uz ove poraste vjerojatno ćemo se približiti ili dotaknuti 7 milijardi eura potrošnje”, kazao je Darko Lorencin (IDS), ministar turizma.

Dobru sezonu kvari jedino najava povećanje međustope PDV-a u turizmu s 10 na 13 posto što struka snažno odbija.

“Kada sve zemlje mediterana snižuju cijene i olakšavaju svojim turističkim gospodarstvima da posluje, sve što bi se desilo u domeni povećanja PDV-a bilo bi veoma loše, imalo bi loš utjecaj na hrvatski turizam”, smatra Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

No, odluka još nije definitivna, a sve se glasnije spominje i stopa PDV-a od 8 posto na smještaj koji je i najvažniji izvor prihoda. O tome se još pregovara s Ministarstvom financija.

“Narednog tjedna izvršit ćemo još nekakve dodatne simulacije da vidimo što to konkretno znači i koje su mogućnosti da vidimo koje su mogućnosti da ipak smještaj zadržimo ispod 13 posto”, dodaje Lorencin.

Osim hotelijere – ta bi vijest sigurno oraspoložila i potencijalne investitore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...