Riječi liječnika doista utječu na ozdravljenje

Rezultati studije pokazuju kako ohrabrivanje pozitivnog mišljenja kod pacijenata koji su suočeni s boli može biti ključna prekretnica u njihovom liječenju.

U medicini se mnogo govorilo o placebo učinku, a da naš um zaista ima snagu poboljšanja terapije lijekovima, pokazalo je i najnovije njemačko istraživanje. Naime, u nekoliko laboratorijskih istraživanja stručnjaci su ustanovili kako očekivanja pacijenata o učinkovitosti lijeka protiv bolova mogu pojačati njegovo djelovanje.

Ispitanici su dobili analgetik i istraživači su ih uvjerili kako će taj lijek zaista djelovati kada im zadaju kratki, ali intenzivan osjećaj peckanja. Ovi su ispitanici osjetili olakšanje zahvaljujući toj spoznaji, no kada su ti isti ispitanici opet ponovili eksperiment, s time da su im ovaj put ispitivači rekli kako neće dobiti tabletu za bolove, njihov se osjet boli povećao – unatoč tome što su dobili istu dozu lijeka kao i u prvom pokusu.

Rezultati studije pokazuju kako ohrabrivanje pozitivnog razmišljanja kod pacijenata koji su suočeni s boli može biti ključna prekretnica u njihovom liječenju, a više o ovoj temi možete pročitati na stranicama Ordinacija.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...