Rebalansom grad “reže” novac za knjige i predstave

Iako se zna kako Grad Zadar svojim ustanovama u kulturi duguje izvjesnu sumu novca iz redovnog financiranja za prošle godine, od onog što su gradske vlasti financirale za kulturu i ove se godina otkida.

Iako Znanstvena knjižnica posluje dvije godine s gubitkom, a Gradska knjižnica i Hrvatsko narodno kazalište Zadar „krpaju” se vlastitim prihodima, od ukupno 14.212.793,00 kuna, rebalansom proračuna, taj se iznos umanjuje za pola milijuna kuna. Mrvice se uzimaju na račun materijalnih rashoda ali i osnovne djelatnosti tih ustanova- nabavke knjige i organizacije predstava kod HNK.

Kultura kao pokazatelj i odraz života jedne urbane sredine, u zadru je na niskim granama, a ovakvim ponašanjem gradska vlast je samo potvrdila svoj tek deklarativni odnos prema duhovnosti svojih građana.
I onda nastane pobuna prema Ministarstvu kulture, koje vodi „visoku kulturnu politiku”, u kojoj zakinu malo zadarsko kazalište za jednu od nažalost dvije dramske premijere po godini. A da ne kažemo kako ansambl HNK Zadar već godinama broji tek dva člana, točnije dvoje glumaca, dok se gradski službenici množe i broj gradske uprave povećava do granice da skoro neće imati gdje sjediti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...