Hernadi: “Ne možemo vječno čekati odluku Hrvata o Ini!”

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi kazao je da ako pregovori s hrvatskom Vladom oko Ine propadnu, Odbor direktora je već donio odluku da se pripremi potencijalna prodaja, piše Mercantcantos.

– Pregovori su u tijeku i mi smo rekli da ne možemo vječno čekati odluku Hrvata pa je Odbor direktora MOL-a već odlučio i ovlastio menadžment da pripremi potencijalnu prodaju. Možemo reći da su ovlašteni pripremiti i analizirati sve strateške opcije u vezi Ininih dionica – rekao je Hernadi.

 

“Druga strana nije bila spremna za pregovore”

Hernadi tvrdi kako su sa njihove strane već godinama bili spremni pregovarati. – Godinama smo već spremni za pregovore, no druga strana nije bila spremna za pregovore o budućnosti Ine. Hrvatskoj Vladi smo kazali da postoje dva moguća puta kako bi se ostvario razvoj Ine u budućnosti. Jedan model je tzv. “tržišni model”, a drugi je tzv. “model državnog vlasništva” – kazao je Hernadi i dodao kako je odluka na hrvatskoj Vladi kojim putem će ima krenuti.

– Ukoliko žele iz Ine napraviti ‘državno vođenu’ kompaniju, mi u tome ne želimo sudjelovati. U tom slučaju smo Hrvatskoj ponudili da otkupi dionice. Ukoliko to ne naprave, ne podrže naše interese i ne podrže poslovni put koji predlažemo tada smo spremni prodati dionice Ine – jasno je kazao Hernadi koji je dodao kako je MOL investirao mnogo novca u dvije Inine rafinerije.

 

“Mađarska je zaključila da nisam prekršio zakon”

– U deset godina smo investirali toliko novca da smo mogli izgraditi potpuno novu rafineriju – rekao je Hernadi te dodao kako je je vrlo rizično zadržati obje rafinerije u ovim tržišnim okolnostima.

Predsjednik Uprave MOL-a osvrnuo se i na tjeralicu koju je za njim izdala Hrvatska zbog umiješanosti u slučaj davanja mita za predaju upravljačkog paketa u Ini. – Nakon što su mađarske vlasti 2011. godine pokrenule istragu i potom 2012. godine zaključile da nitko nije prekršio zakon i odbacili su bilo kakav kazneni postupak temeljen na izvještajima iz Hrvatske te su odbacili daljnju istragu. To je za mene obvezujuće i nakon toga mogu djelovati na temelju odluke mađarskih vlasti – kazao je Hernadi i  dodao kako to nije jednostavna situacija ni za njega, kao ni za njegovu obitelj.

Objasnio je da MOL ima vrlo dobro posloženo korporativno upravljanje pa ta situacije bitno ne utječe na kompaniju. – Moji kolege menadžeri rade svoj posao, ja radim svoj posao, ponekad malo više koristim video konferencije, a ponekad pozivam goste u Budimpeštu i ovdje razgovaramo – rekao je Hernadi i dodao kako je to jedina promjena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...