Johnson & Johnson kažnjen zbog prevara i podmićivanja

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson i njezini pomoćnici platit će više od 2,2 milijarde dolara u okviru istrage navoda da su na tržište izbacili tri lijeka za namjene koje uopće nisu odobrene, rekao je američki državni tužilac Eric Holder, prenosi Klix.ba.

Oni se sumnjiče da su davali mito liječnicima i farmaceutima kako bi preporučivali i pacijentima propisivali lijekove Risperdal, Invega i Natrecor.

Risperdal je nepropisno plasiran na tržište kao lijek za liječenje psihotičnih stanja starijih ljudi, a ne oboljelih od shizofrenije, iako je lijek odobren isključivo za liječenje shizofrenije. Rispidol i Invega su se također suprotno propisima koristili za liječenje demencije.

‘Kompanije su napunile svoje džepove na račun američkih poreznih obveznika i pacijenata’, rekao je Holder u Washingtonu.

Nagodba na koju su pristali je po novčanom iznosu treća ikad postignuta u SAD-u te posljednja u nizu pravnih radnji protiv farmaceutskih kompanija koje su osumnjičene da stavljaju profit ispred pacijenata.

Posljednjih godina američka vlada je svoje aktivnosti usmjerila na agresivne marketinške taktike koje obuhvaćaju i promoviranje lijekova za svrhe koje im nisu odobrene.

Prošle godine britanska kompanija GlaxoSmithKline platila je rekordnih tri milijarde dolara odštete u okviru jedne od najvećih nagodbi za prevaru u zdravstvenoj zaštiti u povijesti SAD-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...