Bitanga, Mikolčević i Prosenica u utrci za šefa Suda

Ime novog predsjednika Županijskog suda u Zadru trebalo bi biti poznato nakon četvrtka 14. studenoga, kada je Državno sudbeno vijeće (DSV) zakazalo razgovor s trojicom kandidata koji su se prijavili na natječaj još u listopadu prošle godine. Nakon dugotrajnog izbornog postupka, DSV će novog predsjednika odabrati između sadašnjeg vršitelja dužnosti predsjednika zadarskog Županijskog suda Vladimira Mikolčevića, suca Kaznenog odjela Marijana Bitange i Sanje Prosenice, sutkinje Građanskog odjela Županijskog suda u Zadru. Tko će biti novi predsjednik tek će se vidjeti, no odgađanja izbora sigurno više neće biti, budući da sucu Mikolčeviću mandat vršitelja dužnosti istječe 3. siječnja 2014. godine do kada se mora izabrati novi predsjednik.

– Mogu reći samo: napokon! Sve ostalo vezano je za razgovor u vezi s programa rada, njegove realizacije te poduzimanja mjera u tom pravcu – kazao je Vladimir Mikolčević, koji je drugi put izabran za vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru nakon što je Državno sudbeno vijeće (DSV) prošle godine donijelo jednoglasnu odluku da će se oglas za slobodno mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru ponoviti. Iako je sudac Marijan Bitanga tada bio jedini kandidat, DSV je ipak ponovio natječaj, a na mjesto vršitelja dužnosti postavljen je Mikolčević, koji je dotad bio predsjednik Kaznenoga odjela Županijskog suda u Zadru. Neposredno pred Bitangino imenovanje zagrebački odvjetnik Jadranko Črnko uputio je dopis u kojem DSV-u predlaže razmatranje njegove stegovne odgovornosti za sumnjive radnje Općinskog suda u Zadru.

– Postupak je u tijeku i ne smije se komentirati tako da u tom smislu moram biti dosljedan, pa kako to teško bilo – kazao je jučer sudac Bitanga ne želeći komentirati svoje drugo kandidiranje za predsjednika zadarskog suda, što nije htjela ni sutkinja Građanskog odjela Županijskog suda u Zadru Sanja Prosenica, koja se prvi put kandidirala za predsjednicu suda. Županijski sud u Zadru nema predsjednika još od rujna 2010. godine, kada se Antun Klišmanić s tog mjesta povukao zbog odlaska u mirovinu. Privremenim predsjednikom tada je imenovan sudac Marijan Bitanga, a po isteku njegova mandata, na mjesto vršitelja dužnosti postavljen je sudac Vladimir Mikolčević. Okvir Pravna karijera kandidata Vladimir Mikolčević Rođen 1944. godine. Pravni fakultetu završio 1967. godine, a pravosudni ispit položio 1980. godine.

Za suca je imenovan 14. listopada 1993. godine, a za predsjednika Županijskog suda u Zadru 22. travnja 2002. godine. Nakon toga predsjednik Kaznenog odjela, a 2011. godine imenovan vršiteljem dužnosti Županijskog suda u Zadru. Sanja Prosenica Rođena 1962. godine. Pravni fakultet završila 1986. godine, a pravosudni ispit položila 1995. godine. Imenovana za suca Građanskog odjela Županijskog suda u Zadru 5. travnja 2007. godine. Marijan Bitanga Rođen 1961. godine. Pravo je diplomirao 1984. godine. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991., a predsjednik Općinskog suda u Zadru od 1996. do 2010. godine. Imenovan je sucem Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru 2010. godine, a 2011. vršiteljem dužnosti tog suda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...