Zadar do ljeta prometno izoliran od cijelog svijeta

Zadar će uskoro kada se prestane letjeti na preostalim niskotarifnim aviolinijama, osim cestovne veze autocestom i lokalnog brodskog prometa, ostati do ljeta prometno izoliran od cijelog svijeta. Vlakovi skoro uopće ne voze, trajekti i brodovi samo za obližnje otoke, a međunarodnih brodskih linija nema, jer Jadrolinija Zadar povezuje s Anconom samo dva ljetna mjeseca godišnje.

V.d. predsjednika Turističke zajednice Grada Zadra Branko Ganzulić predvodio je inicijativu da se Zadar poveže s Anconom tijekom čitave godine nekim drugim brodarom kad Jadrolinija to ne želi (ili neće), ali je za sada taj projekt još uvijek samo na razini ideje koja se u međuvremenu malo i modificirala.

 

Interes Talijana

Naime, umjesto da se prvo traga za linijom i brodarom, a onda stvara ponuda Zadra odnosno konkretan razlog zbog kojega bi putnici tu liniju koristili, odlučilo se izgleda prvo stvoriti neke preduvjete koji bi potaknuli interes Talijana za Zadar, a tek onda pronašlo i odgovarajućeg brodara.

– Mi smo se iz Turističke zajednice Grada Zadra koju zastupam obvezali da ćemo pokušati objediniti davatelje bilo kakvog vida zdravstvenih usluga, a u Zadru postoji velik broj vrhunski opremljenih dentističkih ordinacija, raznih poliklinika, estetskih kirurga, vrhunskih okulističkih poliklinika, fizioterapeutskih ordinacija…

– Oni u sezoni imaju dosta posla, ali mi ćemo pokušati okrupniti kao novu uslugu izvan sezone sve njih zajedno. Nismo mi ti koji možemo njima bilo što nametnuti, ali u jednom trenutku ćemo ih pozvati da se pokušaju organizirati u nekakav oblik klastera, ne mora to čak niti biti formalizirano kroz nekakvu organizaciju, ali svakako kroz ideju da se okrupne, da naprave jedan katalog s informacijama u kojemu bi se ukratko prezentirala ponuda i s kojim bi mogli izići na talijansko tržište što bi bila dodatna potpora za takve linije izvan sezone.

– Mi jesmo dio Europe po vrhunskim stručnjacima u tim segmentima zdravstvenih usluga, a s druge strane smo po cijenama još uvijek na razini trećine onih cijena kakve su u Italiji. E to je velika šansa za razvoj tzv. zdravstvenog turizma od kojega bi imao koristi čitavi grad – kaže Ganzulić.

 

Zimsko razdoblje

– Koliko god mi mislili da je Italija u krizi, zaboravljamo da se radi o tržištu od 70 milijuna ljudi i da među njima ima itekako onih koji sebi mogu priuštiti takav tip usluga za jedan oblik vikend-turizma. Oni bi proveli dva-tri ugodna dana u Zadru, obavili potrebne medicinske usluge, a sve bi opet pratili nekim događanjima što bi otvorilo dosta posla za takstiste, za agencije, razne usputne usluge, organizaciju izleta, sve to u zimskom razdoblju kad se ništa ne događa.

– Postoji realni stvarni interes nekih od privatnika koji bi htjeli financirati takvu liniju održavanjem pomoću agencija u Zadru i Italiji. To bi odmah značilo direktno zapošljavanje dvadesetak ljudi, od agencija, do posade na brodovima, a u današnjim gospodarskim uvjetima, to bi već značilo puno. Indirektno bi se posao otvorio i restoranima, kafićima s obzirom da je klijentela takvog tipa ipak financijski jača jer ne bi došli samo prenoćiti i obaviti usluge, već bi i potrošili u trgovinama, posjetili muzeje, koristili druge usluge.

– Koliko god Zadar ima u sezoni izvanprosječne turističke rezultate, grad polako gubi snagu izvan toga razdoblja i ovo bi bila prilika da je vratimo. Grad Zadar je od početka uključen u čitavi program, zapravo grad i gradonačelnik u svemu vode glavnu riječ.

– Dokle se došlo u razgovorima s brodarima, a tih je razgovora i to vrlo konkretnih bilo, prepustit ćemo vlasnicima tih kompanija koji u to ulažu i svoj vlastiti novac, da prezentiraju svoje programe kad oni budu smatrali da je vrijeme za to. Mi ćemo do tada pokušati animirati naše potencijale i potaknuti ih da se konkretnom ponudom, uključe u čitavu priču. – zaključuje Ganzulić.

 

Povući sredstva EU fondova

Unutar sustava Hrvatske turističke zajednice postoji mogućnost subvencioniranja takve brodske veze s Anconom, ali ne trajekata koji rade i robni prijevoz, već putničkih linija.

Trebalo bi u tom pravcu povući i sredstva iz EU fondova za povezivanje urbanih gradskih sredina jer ipak gradovi predvode razvoj, a Zadar ima i Sveučilište koje opet može ponuditi neke svoje programe i mogućnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...