Djed Mraz darivao najmlađe u Dječjem vrtiću “Maslačak”

Ima li čega veselijeg u ovo blagdansko vrijeme od posjeta Djeda Mraza i to dječjem vrtiću. Iako će prije ili kasnije dijete shvatiti da u stanu ili vrtiću nema adekvatnog dimnjaka, da su prozori zimi čvrsto zatvoreni i da nema šanse da Djedica uđe u vaš dom ili vrtić gdje ih često u ovo doba godine posjećuje i ostavi poklon ispod bora. Osim toga naše najmlađe muči još i pitanje kako Djed Mraz stigne obići baš svu djecu u svijetu u jednoj noći i kako zapamti sve adrese i sve što je svako pojedino dijete naručilo. Svjesni smo da će ubrzo doći dan kada će mališan reći: Djed Mraz ne postoji!  Roditelji ne žele “ubiti” u startu tu predivnu priču koja je zaokupljala maštu mališana toliko godina, a ne žele ni lagati i umanjivati sposobnost logičkog razmišljanja kod djeteta.

Djed Mraz je predivan, sastavni dio blagdana koji dodaje taj čarobni sastojak u trenucima darivanja i obiteljskog druženja. Djeca su uzbuđena, iznenađena i obavijena nekim svečanim osjećajem noć prije Božića, a kada shvate da Djed Mraz ne postoji, taj se ugođaj raspršuje i pretvara u neku vrstu razočaranja. To je čudesna tajna koja se prenosi iz generacije u generaciju i omogućava da na čaroban način kroz dječju maštu Djed Mraz živi. Istu tajnu će oni jednog dana povjeriti svojoj djeci i pomagati Djedu Mrazu da razveseli njihovu djecu.

Nitko ne želi živjeti u svijetu u kojem ne postoji Djed Mraz, u kojem ne postoje znaci pažnje i ljubav prema djeci, u kojem ne postoje čarobni trenuci, u kojem ne postoji suosjećanje i briga za one koji su nemoćni ili siromašni. U tome je poanta Djeda Mraza, to je njegova misija i poruka koja se prenosi generacijama. Stoga ne trebamo prestati vjerovati u njegovu čaroliju. Možda nam nije donio sve igračke i slatkiše, ali nas svake godine podsjeća da su u životu najvažniji zajednički trenuci, sreća i ljubav.

Tako je i ove godine dobri Djedica posjetio i mališane Dječjeg vrtića “Maslačak” na Bilom brigu koja su ga željno iščekivala od ranih jutarnjih sati. Mnogi od njih zbog najavljenog dolaska nisu oka sklopili noć prije te su uzbuđeno sami budili roditelje kako bi stigli na vrijeme u vrtić. Starija, srednja i mala – jaslička grupa, poslušno su se skupile i strpljivo iščekivale bradatog starca čijeg su se “ho ho ho” mnogi bojali, ali za poklon i prebrodili strah i hrabro skrili pokoju suzu.

Djed mraz u ctiću Maslačak (Foto: Antonia Gundić / Antena Zadar)

Djed Mraz se ovom prigodom poigrao pa čak i zapjevao s uzbuđenom dječicom kojima je poslije svakome ponaosob darivao prigodan paketić igračaka. Ništa uzbudljivije nije bilo od stajanja u krilu Djedice kojemu su razdragani mališani govorili kako su bili dobri tijekom godine te mu govorili svoje najskrivenije želje koje bi htjeli da se ostvare, skromno, još jednom i na Božićno jutro. Za uspomenu su se i fotografirali s ovim najomiljenijim gostom naših domova.

Dječji smijeh i žamor odzvanjali su kroz prozore vrtića ovog prohladnog jutra u sklopu bogatog blagdanskog programa kojeg su osmislile djelatnice, tete, u ovom vrtiću u srcu grada. Ovo je tek jedna u nizu od akcija koje provode tijekom prosinca. Naime, osim izrade prigodnih blagdanskih ukrasa, radionica za roditelje sudjeluju nesebično kao svake godine u humanitarnoj akciji u kojoj se u sklopu vrtića prikupljaju prehrambeni artikli te druge neophodne potrepštine za određenu obitelj u potrebi. Inače je ovaj vrtić poznat po sudjelovanjima u raznoraznim akcijama koje se provode u gradu, a jedna od posljednjih je bila i humanitarna prodaja božićnih ukrasa na Narodnom trgu u sklopu nedavne akcije “Vukovaru ZA Dar”.

Direktorica Dječjeg vrtića “Maslačak”, Snježana Pavić istaknula je kako su se protekla dva tjedna i tete i djeca zajedno pripremali za ovu akciju.

– Uvijek smo spremni uključiti se u akcije humanitarnog karaktera. Naime,svu našu djecu od najranije dobi usmjeravamo na pravi put. Učimo ih da budu humana i spremna pomoći svakome kome je pomoć istinski potrebna. To radimo na način da djecu kroz zajednički rad i igru učimo kako postati što bolji ljudi zbog sebe samih, njihovih obitelji, ali i zajednice u kojoj žive i u kojoj će jednoga dana djelovati kao zreli i odgovorni ljudi. Ovakvim akcijama ih učimo humanosti, ali i prihvaćanju različitosti među svojim vršnjacima, ističe Pavić.

Humanirna pomoć vrtića Maslačak

Svake godine roditelji djece u ovom vrtiću u adventsko vrijeme pokazuju veliku plemenitost, ljubav i empatiju sudjelovanjem u nekoj od humanitarnih akcija koje organiziraju djelatnice i vlasnica ovog vrtića.

– Već petu godinu za redom posjećujemo siromašnu šesteročlanu obitelj Andrić s četvero malodobne djece koja živi u Golubiću u uvjetima koji su nezamislivi u 21. stoljeću. Sve ono što prikupimo od velike im je pomoći, od hrane, mlijeka, tjestenine do higijenskih potrepština te su izuzetno zahvalni na svemu. Tako nastavljamo i ove godine te se nadam kako ćemo im zajedničkim prilozima omogućiti topao, radostan i dostojanstven Božić. Ovim putem zahvaljujem svima koji sudjeluju u akciji, odnosno velikoj humanoj gesti bez kojih naša mala akcija nikada ne bi postala tako velika, istaknula je Pavić.

Sve prikupljeno djelatnici ovog vrtića dostavit će do kraja ovog tjedna spomenutoj obitelji Andrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...